1 av 2
Medicinpristagaren Carol Greider i sitt lab. Foto: Lars Broström
2 av 2
VETANDETS VÄRLD

Livspusslande Nobelpristagare

En av 2009 års nobelpristagare i medicin är Carol Greider. I dag driver hon sitt eget forskningslab på sjätte våningen av Preclinical building på Johns Hopkinsuniversitetet i Baltimore. Där undersöker de just nu kromosomändarnas telomerer och det enzym som pusslar ihop dem, telomeraset.

Forskningen kring telomerer och telomeras har Carol Greider hållit på med sedan hon i mitten av 80-talet var doktorand hos Elizabeth Blackburn, en av de andra som Greider delar priset med. Den tredje medicinpristagaren är Jack Szostack. De tre delar årets medicinpris för sina upptäckter av just telomererna och telomeraset.

Telomererna sitter på ändarna av kromosomerna och skyddar DNA-strängen, ungefär som tejpen i ändarna av ett skosnöre skyddar snöret från att fransa upp. Telomeraset är det enzym som ser till att telomererna bibehåller sin rätta längd när cellerna och kromosomerna delar sig.

Den extra belastning som Nobelpriset innebär hanterar Carol Greider genom att försöka bevara sitt normala levnadssätt så långt det går. Det innebär att hon är uppe tidigt på morgonen för ett träningspass på gymet, sen frukost med barnen innan arbetsdagen startar och ett och annat yogapass om kvällarna när det inte är styrelsemöte på universitetet.

Att bibehålla ett normalt liv blir en större utmaning för varje dag i och med Nobelpriset och den uppmärksamhet det drar till sig.

Repris från 9 december 2009.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista