VETANDETS VÄRLD, MÅN 4 JAN

Han gläds åt de små framstegen

Venki Ramakrishnan är en av 2009 års Nobelpristagare i kemi. Vetandets värld möter honom i hans lilla skrubb till kontor, på laboratoriet som kallas "Nobelprisfabriken". Där berättar han om att han vill ha nära till labbet och medarbetarna och om hur han brinner för de små, små ribosomerna.

Hans kontor är en liten skrubb intill laboratoriet. Nobelpristagaren Venki Ramakrishnan vill ha nära till labbet och medarbetarna. På så sätt minskar trösklarna för den som vill komma in och fråga honom något och det är en sådan miljö som främjar forskning, menar han.

Venki Ramakrishnan är amerikansk medborgare, men född och uppvuxen i Indien och numera bosatt i Cambridge i Storbritannien. Där jobbar han på det laboratorium som kallas "Nobelprisfabriken". Tretton tidigare nobelpristagare har kommit från det brittiska Medicinska Forskningsrådets laboratorium för molekylärbiologi - MRC.

Kemipristagaren Venki Ramakrishnan brinner för ribosomerna, den pyttemekanism i alla levande varelser som tolkar informationen som finns i arvsmassan och får den att uttryckas i form av proteiner. Ribosomerna är alltså det som gör att att arvsanlagen blir verklighet i våra kroppar.

Själv menar Venki Ramakrishnan att det viktigaste med ribosomerna är att de är en så grundläggande del i allt liv. Även om de också kan användas för att förstå evolutionen och dessutom hjälpa oss att få bättre antibiotika.

I Vetandets värld möter vi Nobelpristagaren Venki Ramakrishnan som visar oss runt i sitt labb. Han förklarar hur det går till när ribosomerna renas fram för att sedan kristalliseras - vilket krävs för att man ska kunna studera dem på atomnivå. Det var det som han och årets övriga kemipristagare lyckades med kring sekelskiftet, vilket de nu belönas för.

Hör också om hur han hamnade i bråk med stora delar av sitt hemland om uppmärksamheten kring Nobelpriset, och om konsten att glädjas åt små framsteg.

Repris från 10 december 2009

Länkar: