1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
VETANDETS VÄRLD, TOR 31 DEC

Hemma hos Sir David Attenborough

Sir David Attenborogh berättar om varför han dröjde så länge med att ta ställning i klimatfrågan, varför fossil är så romantiska, och hur han spelade in en sexfilm med igelkottar i sin egen trädgård.

Vi besöker Sir David Attenborough som gjort naturfilmer för TV i mer än 50 år. Idag är han 83 men fortfarande yrkesverksam.

I Vetandets värld berättar han varför han dröjde så länge innan han vågade uttala sig i klimatfrågan, något som miljöorganisationer kritiserade honom för. Det var först 2006 som han uttalade sig offentligt om människans roll för det allt varmare klimatet.

Hör också om det romantiska med fossil. David Attenborough har varit intresserad av fossil sen han var liten pojke. Men han förstås inte frågan hur hans naturintresse en gång började, eftersom det är något han tror finns hos alla från början.

– Alla barn är intresserade av djur och natur i unga år. Det är ingen slump att leksaker ofta är djur.

Det gäller bara att hålla kvar intresset, annars förlorar man något värdefullt, tycker han. Och för honom blev det ännu bättre eftersom han till och med kan leva på det.

När Attenborough fyllde 80 för tre år sedan röstade britterna fram de bästa "Attenborough-ögonblicken" genom tiderna. Etta blev den berömda filmsekvensen med lyrfågeln som kan härma både en kamera och en motorsåg. I programmet berättar han hur det gick till att filma fågeln.

Tvåa på listan blev filmsekvensen med bergsgorillorna i Rwanda, från 1979. Silverryggen i gruppen som han kom så nära frö 30 år sedan dog i september och skapade stora rubriker i brittiska tidningar.

Han avslöjar också svaret på den klassiska frågan om hur det går till när igelkottar parar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista