VETANDETS VÄRLD, TIS 29 DEC

Tio år efter millenniebuggen

För tio år sedan stod världen på tröskeln till 2000-talet. Vid sidan av feststämningen kring det nya millenniet fanns också oron för att "millenniebuggen" skulle orsaka dataproblem världen över.

I Sverige, liksom i stora delar av världen, hade ett intensivt, dyrt och mycket omfattande förberedelsearbete lagts ner under 1990-talets slut för att 2000-säkra alla samhällskritiska funktioner.

– Vi har i fredstid aldrig haft så extremt god beredskap i samhället som helhet som på nyårsnatten 1999. Räddningstjänsten, generaldirektörer för statliga verk, VD:ar för stora företag, IT-folk och regeringskansliet – alla stod på tå ifall något skulle gå snett, säger Per-Erik Lundh, som var kanslichef i 2000-delegationen, som hade ett övergripande ansvar att samordna 2000-säkringen av Sverige.

– Arbetet med 2000-säkringen av Sverige blev nog så framgångsrikt eftersom det fanns ett så tydligt mål och en icke förhandlingsbar deadline, säger Birgitta Nelson, dåvarande organisationsdirektör på Statskontoret.

Millenniumskiftet gick bra – men därmed inte sagt att världen inte kommer stå inför ett minst lika omfattande och globalt dataproblem igen. Nu är det till exempel bara 28 år kvar till 2038-problemet…

Ylva Carlqvist Warnborg
vet@sr.se