1 av 3
Frisk och sjuk Friedrich Nietzsche. Bild: Wikipedia
2 av 3
3 av 3
Joakim Färdow, Nietzsche-kännare. Foto: Per Gustafsson.
VETANDETS VÄRLD 11 JAN

Nietzsches gåtfulla sjukdom

Filosofen Friedrich Nietzsche bröt ihop för drygt 110 år sen. Än idag intressserar sig många medicinare för att ställa psykiatrisk diagnos. Varför just Nietzsche? Kan man se hans kontroversiella "övermänniska" som en produkt av galenskap? Hur påverkade hans sjuklighet hans filosofi?

Spekulationerna kring den tyske filosofen vill inte ta slut. En rad medicinska forskare har de senaste tio åren lagt fram alternativa förklaringar till hans psykos och demens med början 1889. Men Joakim Färdow, medicinare och Nietesche-kännare, säger i Vetandets värld: Hans filosofi var redan på plats långt innan han blev dement.

Joakim Färdow har sammanställt en del av medicinarnas förklaringar, och vägt diagnoserna mot varandra. Drabbades Nietzsche, vid intagande på sinnessjukhus 1899, av hjärntumör, pannlobsdemens, eller CADASIl, en ovanlig kärlsjukdom i hjärnan? Färdow menar att allt blir spekulationer, men att han föredrar kärlsjukdomen. Den stämmer bäst in på Nietzsches sjukdomshistoria, menar han.

Men till saken hör också att Nietzsche led av flera sjukdomar redan i ungdomen, svår migrän, starkt nedsatt syn. Man kan konstatera att Nietzsche själv såg sin allmänna sjuklighet som en pådrivande psykologisk kraft, när han skulle formulera sig i filosofiska textarbeten, på det viset kan man se ett samband sjukdom och filosofi, menar Nietzsche-kännaren Hans Ruin (professor i filosofi vid Södertörns universitet). Men att dra slutsatsen att hans idéer var en produkt galenskap är inte korrekt, menar Ruin. Inte heller anser forskningen att Nietzsches filosofi kan tolkas med medvetet bidrag till de de fascistiska ideologierna, som skulle florera i Europa på 1900-talet.

Den tyske filosofen (född 1844 i Röcken, sydöstra Tyskland) har onekligen blivit föremål för stark mytologisering, inte minst beroende på den blandning av filosofi och litteratur, som hans mest kända verk, Så talade Zarathustra, är exempel på. Zarathustra utropar att Gud är död och att den nya religionen är att människan tror på sig själv, och strävar efter att bli övermänniskan. Steget är lika stort, som när apan blev människa. (Nietzsche var inspirerad av Darwin).

Men att söka lansera en moralfilosofi, som nazister längre fram i historien, i viss mån kunde omstöpa för sitt politiska projekt, det har naturligtvis gjort filosofen kontroversiell. Nietzsche var även musikalisk, och han beundrade Richard Wagners operor. Han till och med umgicks med Wagner-familjen, och kan omöjligen undgått att höra om kompositörens öppna antisemitism och förkärlek för rasteorier. 

Till historien hör även att Nietzsches två år yngre syster Elisabeth, som tog hand om Nietzches författararkiv, senare engagerade sig för nazismen, och där sökte aktivt sökte införliva delar av sin brors tankegångar.

Du kan lyssna på intervjuerna i full längd med Joakim Färdow och Hans Ruin:

Länktips: På Wikipedia finns en ambitiös sida om Friedrich Nietzsche (men granska fakta noga, olika Nietzsche-kännare skulle nog uttrycka sig olika). Lista över hans filosofiska verk finns där.

Vill man läsa om och höra Nietzsches egna kompositioner för piano:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".