VETANDETS VÄRLD, MÅN 8 FEB

Experiment Himmerfjärden. Om vägen mot en renare Östersjö

I trettiofem år har Himmerfjärden varit spelplatsen för storskaliga experiment när det gäller hur ett kustvatten i Östersjön påverkas av näringstillförsel från land. 1972 startade provtagningen i fjärden med Södertälje och Mälaren längst in och Landsortsdjupet utanför. När Himmerfjärdens reningsverk togs i drift två år senare kunde marinbiologerna direkt mäta vad som hände när kvävebelastningen ökade.

Himmerfjärdsforskarna ansåg tidigt att de kunde visa att en bättre kväverening ledde till bättre vattenkvalité. Resultat som blivit ifrågasatta; kritikerna anser att mindre kväve i vattnet leder till ökade blomningar av kvävefixerande cyanobakterier. Alger behöver både kväve och fosfor och eftersom cyanobakterierna kan plocka sitt kväve direkt från luften kan de utnyttja överskottet på fosfor. Inte ens en internationell utvärderingsgrupp kunde enas om förhållandet mellan fosfor och kväve.

Efter ytterligare fyra års storskaliga försök där de både helt stängt av kväveringen – och renat bort nästan allt kväve i reningsverket anser Ulf Larsson som lett Himmerfjärdsforskningen från starten att de har bevisat att ökad kväverening är enda sättet att få bra vattenkvalité i Östersjöns kustvatten.

Lena Näslund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".