VETANDETS VÄRLD, TIS 9 FEB

Sportens regler, hårdare än EU:s

Vinter-OS i Vancouver närmar sig. Med tävlingar på högsta elitnivå följer också anklagelser och misstankar om dopade idrottare. För att hålla idrotten ren från otillåtna preparat får både amatörer och elitidrottare finna sig i fler och fler inskränkningar i den personliga integriteten.

När som helst kan dopingkontrollanterna beordra en idrottare att klämma ur sig ett urinprov. Hur långtgående inskränkningar måste idrottarna tolerera för att hålla arenorna fria från fuskande atleter? Står verkligen idrottsrörelsens bestraffningar i rimlig proportion till den förseelse som en dopad idrottare gör sig skyldig till? Vad säger EU: s regelverk om idrottens interna regler om att dopade idrottare kan avstängas på livstid? Håller en sådan bestraffning i EU-domstolen? Forskaren Johan Lindholm tvivlar på att idrottsrörelsens bestraffningsmetoder skulle klara en granskning av EU: s egen domstol.

Torbjörn Bergström
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista