Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Marie Lindquist framför filippinskt konstverk vid Uppsala Monitoring Center, UMC.
VETANDETS VÄRLD, TORS 11 FEB

Hon övervakar fattigas medicin

Marie Lindquist har till uppgift att hjälpa Världshälsoorganisationen (WHO) kring biverkningar och läkemedel. Den här våren handlar det främst om svininfluensan och det nya vaccinet som doneras till fattiga länder.

– Min vision är att barn i skolåldern ska lära sig om läkemedelsbiverkningar, precis som att man lär sig att hjälm är viktigt när man cyklar, säger Marie Lindquist som är nytillträdd chef för Uppsala Monitoring Center (UMC).

Stiftelsen UMC för en ganska anonym tillvaro, men har till uppgift att assistera Världshälsoorganisationen (WHO) kring läkemedelsbiverkningar. Visionen gäller alltså både ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Marie Lindquist menar att man där kan fungera som inspiratör.

UMC fått en ny uppgift i samband med svininfluensan och rika länders och läkemedelsbolags donationer av svininfluensavaccin till fattiga länder.

– Jag tycker att det finns en risk att vi fokuserar enbart på att få ut vacciner. Men det är lika viktigt att de används så säkert som möjligt och att vi i ett tidigt skede fångar upp om något avviker, säger Marie Lindquist.

Vaccinerna är utprovade på en västerländsk befolkning. När de används i nya grupper kan man inte med säkerhet säga vad resultaten blir. För läkemedel i vanliga fall spelar det också stor roll om befolkningen lider av en eller flera underliggande sjukdomar. För vaccin har det oftast gått bra, men de måste hela tiden kontrolleras och följas upp.

– Än så länge har vi inte hunnit få in särskilt många rapporter från utvecklingsländer. Nu erbjuder vi länder som tidigare inte haft övervakning av läkemedelsbiverkningar ett sådant system. Vi hoppas att det ska skapa en medvetenhet om problem som kan uppstå.

De länder som tidigare inte haft avtal med Världshälsoorganisationen och är på gång att starta vaccinering mot svininfluensa är Azerbajdzjan, Afghanistan, Kambodja, Laos, Mongoliet, Sri Lanka och Ukraina.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".