1 av 2
2 av 2
VETANDETS VÄRLD, TOR 25 FEB

Rehabiliteringskunnande på export

Claes Hultling är läkaren som bröt nacken för 25 år sedan när han dök på för grunt vatten. Sedan dess har han ägnat sig åt rehabilitering av ryggmärgsskadade, framför allt på kliniken Spinalis. Nu är han gästprofessor på Stanford University och får bidra med sitt perspektiv till forskarna där.

Han har alltid varit en förespråkare för att mer borde satsas på den forskning som kommer de ryggmärgsskadade till del nu, än som idag, när det går en mycket större andel forskningsanslag till grundforskning om stamceller, och hur man eventuellt ska kunna läka ryggmärgsskador i framtiden.

Den fördelningen finns även i USA, och han tycker det känns viktigt att få tillföra sina idéer till forskningsprojekten på Stanford. Han tycker också det tar alldeles för lång tid innan idéer och upptcäkter på ett labb kan nå fram till patienter. Samtidigt blir han mer hoppfull om att grundforskningen kan ge positiva resultat när han, som nu vistas på ett av världens högst rankade universitet. Kanske kommer man en dag att åtminstone kunna öka rörelseförmågan för de som är partiellt ryggmärgsskadade, tror han

– Men jag är realist. Jag förstår att det inte kommer att hända mig, säger Claes Hultling.

Trots allt är det nog lättare att leva som ryggmärgsskadad i Stockholm än i San Fransisco, konstaterar han, även om USA är mycket mer tillgängligt för en som sitter i rullstol än Sverige. Fördelarna har att göra med hur sjukvårdspolitiken ser ut, och att man i Sverige har en mycket mer centraliserad rehabilitering, där man inte behöver söka sig till väldigt många olika ställen för olika frågor. 

I programmet berättar han också om det nya projektet att starta en filial till svenska Spinalis i Gaborone, Botswana. Där har det inte funnits någon form av rehabilitering av ryggmärgskadade förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".