Forskaren Matthew White i tryckkammaren där höjder upp till 33 500 m.ö.h. och ner till 335 meters djup kan simuleras.
VETANDETS VÄRLD, TIS 16 FEB

Simulering av extrema förhållanden specialitet i Vancouver

 I OS-staden Vancouver finns ett av världens främsta laboratorier som forskar om människans förmåga att prestera under extrema yttre förhållanden, till exempel  i svår kyla, fuktig värme och på hög höjd.

I ett EPU-laboratorium (EPU står för Environmental Physiology Unit) på ett berg utanför Vancouver finns en tryckkammare där förhållanden upp till 33 500 meter över havet kan simuleras, alltså motsvarande planeten Mars. I laboratoriets klimatkammare kan temperaturer upp till 50 °C simuleras.

I Vetandets värld intervjuas forskaren Matthew White, fysiolog verksam vid Simon Fraser University (SFU) i Burnaby, en av Vancouvers förstäder. Bland Whites forskningsprojekt finns bl a möjligheten att överleva längre i havet, t ex efter en helikopterkrasch men även forskning som handlar om idrottsmäns förmåga att prestera i svår kyla eller fuktig värme.

– Vi kan bidra till bättre utrustning, kläder och även träningsprogram som kan få idrottsmän att bättre och snabbare anpassa sig till krävande tävlingsmiljöer, till exempel skidområdena i Whistler, säger Matthew White.

Mats Carlsson-Lénart
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".