1 av 3
För dryg femtio år sedan såg man också i väst exempel på användning av primitiva och farliga bekämpningsmedel.
2 av 3
I Sydostasien är det lätt att få tag på gifter.
3 av 3
I många länder finns fortfarande Flit-sprutor kvar - som används.
VETANDETS VÄRLD, ONS 10 MARS

Med maten full av gift

Situationen i Sydostasien för användning och handel med pesticider av olika slag förefaller helt laglös. Västerlänningar som besöker jordbruksområden i Laos, Kambodja, eller Vietnam eller Indien kan bli helt chockerade inför hanteringen av växtgifter.

Vi möter tre personer som på olika sätt berörs av detta; miljökemiprofessor Åke Bergman vid Stockholms universitet, juristen Ule Johansson vid kemikalieinspektionen och kampanjchefen vid NGO-gruppen PAN AP, Sarojeni Rengam i Malaysia.

Okunskapen är ofattbart stor - växtgifter likställs med medicin, och med status - jag har råd att behandla mina grödor, ju mer desto bättre. Man tvättar ur giftkannorna i samma vattendrag som man hämtar sitt vatten till dryck och tvätt, och återanvänder giftsäckarna till livsmedel.

Okunskap också rent bokstavligt - användarna kan ofta inte läsa vad som står på etiketten, eller också är etiketten på ett språk de inte förstår.

Åke Bergman vet det mesta som går att veta om miljögifter, men anade inte hur katastrofal situationen är förrän han nyligen besökte Vietnam, Laos, Bangladesh och Kambodja. Han har varit med att initiera ansvarskännande forskarkollegor i en kemipanel, IPCP, International Panel on Chemical Pollutants.

Panelen åtar sig att  hjälpa till vid så kallade Emerging issues, alltså vid giftskandaler eller problem som dyker upp någonstans i världen, med begriplig information till regeringar, myndigheter och vanligt folk.

Men det krävs att någon regering ber om hjälp; fortfarande är växtgifthanteringen en guldkalv för många mindre samvetsömma högt upp i samhället.

Men det finns exempel på motsatsen - Ule Johansson reser på samma resa som Åke Bergman, bekräftar det han ser men berättar också om det framgångsrika arbetet i Vietnam, där han skönjer en vietnamesisk kemikalieinspektion i framtiden.

Han arbetar med de biståndsmedel som SIDA ger kemikalieinspektionen  för att förbättra regelverket och förståelsen för gifthantering. Han ingår i ett samarbete med FN:s livsmedelsorganisation FAO och med två av de viktigaste NGO-grupperna.

En av dem, PAN AP, får representeras av Sarojeni Rengam i Penang, Malaysia, biolog och kampanjledare. Hon arbetar för att öka kunskapen på lokalplanet, och ge studerande, och invånarna i byar och städer möjlighet att göra sig hörda.

AnnLouise Martin
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista