1 av 2
Maria Nyström
2 av 2
Konstnärlig bild föreställande Marslandaren Phoenix, vid landning på Mars yta.
VETANDETS VÄRLD, TOR 4 MARS

Marsfärder kan ge hållbarare samhälle

Rymdfärder ställer otroligt stora krav på hållbarhet. Allt som astronauterna behöver under resan, måste kunna skickas med i rymdraketen. Och i princip allt måste återvinnas, till och med astronauternas urin. Vetandets Värld har träffat Maria Nyström, professor i design för hållbar utveckling, som samarbetar med Nasa för att utveckla hållbarheten – inte i rymden, utan på jorden.

500 dagar. Så lång tid beräknas en färd fram och tillbaka till den röda planeten ta i anspråk. Det gör naturligtvis att kraven på att allt återvinns blir ännu större än de varit på tidigare rymdfärder.

Kanske kan de stora kraven på Marsfärderna fungera som inspiration för hur framtidens hållbara samhälle borde se ut? Den idén fick Maria Nyström, professor i design för hållbar utveckling vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, när hon påbörjade ett samarbete med Nasa för snart femton år sedan. I dag är hon övertygad om att vi måste tänka om när vi bygger våra städer. Att dagens modell, som utvecklades i samband med industrialiseringen, är förlegad.

– När vi bygger nytt, måste vi då härma de infrastrukturer som vi har i dag, som föddes på 1800-talet? Det verkar ju Hedenhös. När det gäller de stora tunga systemen som vi har i dagens städer borde vi snarare tänka snabbare, mindre och ha bättre kontroll. Och där tror jag att NASA kan vara en hjälp i utvecklingen, säger Maria Nyström.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista