1 av 2
Hans Tson Söderström
2 av 2
Stefan de Wylder
VETANDETS VÄRLD 16 MARS:

Vetenskapen efter ekonomiska krisen

Är 2000-talets ekonomiska kris också en kris för vetenskapen? Är det dags att skrota tron på att marknaden reglerar sig själv, eller vilka slutsatser drar nationalekonomerna av krisen 2008?

– Nationalekonomen Paul Krugman har sagt i ett uppmärksammat föredrag att all makroekonomi som lärts ut på universiteten de senaste 20-30 åren i bästa fall har varit värdelös och i värsta fall direkt skadlig. Det kanske är att hårddra det lite, säger nationalekonomen Stefan de Vylder.

Kriser brukar leda till förändring. Efter börskraschen i USA 1929 förändrades den ekonomiska vetenskapen radikalt. John Maynard Keynes lanserade sina teorier som frodades under ett par decennier och fick västvärldens politiker att försöka parera störningar i ekonomin.

Men under de senaste årtiondena har en nyliberal syn på staten och marknaden fått en allt större dominans. Ledande ekonomer har hävdat att djupa kriser tillhörde historien och propagerat för att politiker gör bäst i att hålla sig borta från marknaderna.

Så kom kollapsen 2008. Inte heller denna gång lyckades de mest inflytelserika nationalekonomerna slå larm. De gängse nyliberala teorierna om effektiva och självreglerande marknader fick sig en rejäl törn. Samtidigt gör nu Keynesianismen comeback och försäljningen av Karl Marx Das Kapital ökar.

Vad drar då nationalekonomerna för slutsatser av krisen?

Kommer ett nytt idéskifte ta vid, som under 1930-talet? Hör nationalekonomerna Stefan de Vylder och Hans Tson Söderström om den ekonomiska vetenskapen efter finanskrisen.

Johan Lindahl
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista