Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
VETANDETS VÄRLD 12 MARS:

Exxon Valdez skadar fortfarande

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 11.00
1 av 2
Oljan kletar sig fast i havsuttrarnas päls.
2 av 2
Strömänder skadas fortfarande av oljan.

Det är tjugo år sen oljetankern Exxon Valdez förliste utanför Alaska. Men fortfarande skadar oljan djurlivet.

Oljan från tankfartyget Exxon Valdez påverkar fortfarande djurlivet utanför Alaskas kust, söder om staden Anchorage.

Det är nu mer än tjugo år sedan fartyget gick på grund inne i det vackra Prins Williams Sund på väg med olja från norra Alaska. Flera tusen havsuttrar, späckhuggare, lax, sill och hundratusentals sjöfåglar dog. Saneringen av klippor och stränder pågick under fyra år, men trots att oljan på ytan var borta återhämtade sig till exempel havsuttern bara långsamt.

Nyligen presenterades en studie som visar att det fortfarande finns 80 ton olja kvar – fångad i ett syrefattigt lager i stränderna där oljan inte bryts ner.

Just i den här miljön gräver havsuttrarna hundratusentals gropar varje år i jakt på musslor. Grävandet för upp oljan till ytan, där den bryts ner. Men samtidigt fastnar den i uttrarnas pälsar och fåglarnas fjäderdräkter. Forskarna ser fortfarande att till exempel strömanden inte återhämtat sig och döda fåglar som kommer in är i dålig kondition med nedsatt immunförsvar.

Lena Näslund
vet@sr.se

Bakgrund Exxon Valdez

Tanktfartyget Exxon Valdez gick på grund den 24 mars 1989 utanför Alaskas kust. Runt 30 000 ton råolja läckte ut och förorenade omgivningen. Åtta av fartygets tretton tankar skadades. Saneringsarbetet var svårt att genomföra och tog mycket lång tid. Skadorna har beräknats till minst 1 miljard dollar.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".