VETANDETS VÄRLD TOR 25 MARS

Livsfrågor konflikt för unga forskare

Unga forskare får inget utrymme för sina livsfrågor i forskningen. Två tredjedelar av doktoranderna funderar på vad som är viktigt i livet varje dag eller varje vecka, enligt en ny avhandling.

-De värderar privatlivet och familjen högt, och vill inte offra helger och semestrar för forskningens skull, säger Mårten Mårtensson, som har jobbat för många storföretag som organisationskonsult, och skrivit avhandling *Doktoranden och forskningsmiljön- en empirisk livsåskådningsstudie* vid Teologiska institutionen i Uppsala.

En medicinsk institution i Sverige har han följt via observationsstudier, enkätundersökning och djupintervjuer. En stor frustration märks hos de unga forskarna. Av dem som funderar på att hoppa av sin forskarutbildning är åtta av tio missnöjda med sin handledare.

Mårten Mårtensson menar ett en rimlig slutsats av avhandlingen är att man borde vara tydligare vid urvalet av doktorander.  

-Inget universitet vill vara medelmåttigt, utan det behövs elitforskare. Sedan behöver handledningen också stärkas, säger Mårten Mårtensson i Vetandets Värld.

Vetandets Värld i P1 25 mars kl 12.10, repris 23.07.

Redaktör Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista