Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
1 av 3
Lene Hau. Foto: Justin Ide, Harvard News office.
2 av 3
3 av 3
Lene Vestergaard Hau i sitt laboratorium. Foto: James Salzano, New York. Bilden fanns med i kongressbibliotekets "Women Who Dare" 2007 desk calendar.

Fysikern som stoppade ljuset

I Vetandets värld möter vi fysikern som stoppade ljuset – danska Lene Vestergaard Hau, verksam vid Harvarduniversitetet i USA. Hon blev världskänd i slutet av 1990-talet när hon bromsade ljuset till cykelfart, och sedan dess har forskningen gått vidare så att hon nu också kan stoppa ljuspulsen helt, hålla kvar den en stund och sedan släppa iväg den igen. Från en annan plats...

Vi får höra hur ett atommoln, kylt till nära den absoluta nollpunkten, kan fås att bromsa en ljuspuls och till och med stoppa den helt. Informationen omskapas till vad Lene Hau liknar vid ett hologram, som sedan kan fås att ge ifrån sig samma information – samma ljuspuls – lite senare. Lene Hau tippas ibland som Nobelpristagare för sin forskning som bromsar ljuset.

Det här är forskning där den klassiska fysiken inte räcker till. Här tillämpas kvantmekanik, den nya fysik som växte fram under 1900-talet.

Lene Vestergaard Haus forskning började med ren nyfikenhet – kan man bromsa ljuset ? – men kan komma till användning i en framtida utveckling av kvantdatorer med enorm beräkningskapacitet, kvantdatorer och helt säkra kvantkrypton.

Att krypton kan göras helt säkra med kvantmekanikens hjälp beror på att kvantmekaniska tillstånd inte kan avlyssnas utan att förändras. Det är alltså inneboende egenskaper hos dem som gör att kryptot blir säkert – det blir inte bara i princip omöjligt att knäcka, utan helt och hållet, och bokstavligt talat, omöjligt att knäcka.

Vi träffade Lene Vestergaard Hau när hon besökte Sverige för en tid sedan. Då beskrev hon sina senaste experiment för en fullsatt sal med fysiker på Kungliga Vetenskapsakademin i Stockholm. Nu beskriver hon dem, i förenklad form, för radiopubliken.

Här hittar du mer information om Lene Vestergaard Haus forskning:

 har en fyllig hemsida, bland annat med information om det  experimentet.

Här hittar du  om stoppat ljus som plockas fram från en annan plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".