vetandets värld, tis 27 april

Nu går isbjörnarna på torra land

Det är snart trettio år sedan isbjörnsforskaren Steven Amstrup kom till Alaska. Under de år han forskat för amerikanska USGS har han sett sommarisen dra sig allt längre ut från de näringsrika områdena närmare land. Isbjörnarna har två val, antingen följer de isen långt ut till havs, eller så stannar de på land och väntar på att den återvänder - och svälter.

Isbjörnen är en av de stora förlorarna i ett allt varmare Arktis. Vid Hudson Bay i Kanada har isbjörnarna länge valt att vänta på land och leva på fettet efter vårkalaset på vikarsälens ungar. Nu blir väntetiden allt längre och varje dag tappar de ett kilo kroppsvikt. Populationen där har minskat med 22 procent.

– Om utsläppen av växthusgaser fortsätter som nu finns risken att den är borta om 100 år, säger Steven Amstrup, en av världens ledande isbjörnsforskare.

Men det finns vinnare också. Ljudinspelningar i vattnet har till exempel visat att gråvalar tillbringat hela året i arktiska vatten när istäcket krymper – istället för att som brukligt övervintra utanför Mexiko.

Lena Näslund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista