Ingvar Carlsson
Historiska klubben special 6 juni

"Statsministerrollen alltmer presidentlik"

Hur mycket makt har en statsminister? Det är frågan i Historiska klubben special på nationaldagen, som mitt i den rojalistiska bröllopsyran och med tre månader kvar till valet, fokuserar på parlamentarismen.

Statsministern kommer alltmer att likna en president i framtiden. Blockuppdelningen i svensk politik, EU-medlemskapet, mediernas sätt att personfixera, och grundlagen sätt att fungera talar för det. Det tror redaktören Per T Olsson, en av männen bakom bokverket "Sveriges statsministrar under 100 år".

Historiska klubben special under nationaldagen behandlar statsministerrollen förr och nu med författare, statsvetare, historiker och före detta partiledare.

Statsvetaren vid Stockholms universitet, Jenny Madestam, påpekar att EU:s utveckling har lett till att makten blir mer presidentlik också i andra europeiska länder.

Samtidshistorikern Elisabeth Elgàn från Södertörns uiniversitet, menar att statsministerrollen kommer att utvecklas mer till lagledare, eftersom jobbet blir alltmer komplext, med fler och fler samarbetsplattformar, som FN och EU. En statsministern måste kunna leda lag på många olika områden.

Ingvar Carlsson varnar för den presidentlika utvecklingen, och tror att demokratin kommer att fungera bättre om statsministern mer fungerar som lagledare än som president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".