Mats Hellman, en av de som tar sig ut i skogen. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg.
Vetandets värld fre 2 juli

Det okända gröna

Nästan hälften av svenskarna ger sig numera aldrig ut i skog och mark, visar Sveriges Lantbruksuniversitets senaste enkätundersökning med ett representativt urval av vuxna befolkningen.

– Jämfört med andra länder är svenskarna fortfarande väldigt naturintresserade, men tendensen är ganska tydlig – allt färre bemödar sig om att verkligen vara ute i naturen, säger professor Göran Ericsson från institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå.

Han menar att det både på individnivå och på samhällsnivå kan vara viktigt att ha en förankring i miljön utanför städerna.

– Egen erfarenhet gör att man har bättre förståelse för miljöproblem, och mer välgrundade uppfattningar i frågor som är viktiga för hela samhället. Risken är att vi framöver får ett mer polariserat samhälle där en minoritet känner väldigt starkt för frågor som majoriteten är negativ till, främst på grund av rent ointresse, menar Göran Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".