Skogen Białowieża på gränsen mellan Polen och Vitryssland, där bisonoxen återigen finns.
VETANDETS VÄRLD TISDAG 27 JULI

Den europeiska bisonoxens återkomst

Den europeiska bisonoxen var helt utrotad för hundra år sedan – men håller nu på att återskapas. Utifrån några få djur som överlevt i djurparker försöker man skapa en ny europeisk bisonstam. Men hur gör man när djurens gener är för lika för att skapa livskraftiga kalvar, när det inte finns fler av samma sort i hela världen? I vetandets värld ska vi idag till skogen i östra Polen och bisonland.

För nästan hundra år sedan tjuvsköts den sista europeiska bisonoxen i östra Polen. Men nu strövar en hjord av de brunlurviga bjässarna genom skogarna igen.

Berättelsen om den europeiska bisonstammen handlar om överlevnad mot alla odds. Utifrån ett fåtal djur - plockade från olika djurparker - håller en hel djurstam på att återskapas. Aldrig förr har ett djurslag kunnat återskapas från så få individer.

Men den europeiska bisonoxen lever på gränsen för vad som är genetiskt möjligt. Djuren är så lika varandra att en enda parasitsjukdom skulle kunna radera ut hela stammen.

Vetandets värld tar oss med till skogen Białowieża på gränsen mellan Polen och Vitryssland, där bisonoxen återigen är skogens konung. I programmet hör vi genetikern Malgorzata Tokarska och doktoranden Tomasz Kaminski från polska vetenskapsakademiens forskningsinstitut för däggdjur.

Programmet är en repris från 20100419.

Elsa Helin
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".