1 av 5
Nobelpristagaren i fysik 2010: Andre Geim och Konstantin Novoselov. Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 5
Vetenskapsradions reportrar Ulrika Björkstén och Camilla Widebeck innan direktsändningen från KVA. Foto: Niklas Zachrisson/SR
3 av 5
Dagens händelse på Kungliga Vetenskapsakademien. Foto: Niklas Zachrisson/SR
4 av 5
Vetenskapsradions reporter Camilla Widebeck intervjuar Lars Bergström, sekreterare i Nobelkommittén och professor i teoretisk fysik. Foto: Niklas Zachrisson/SR
5 av 5
Journalisterna inväntar tillkännagivandet av Nobelpriset i fysik 2010. Foto: Niklas Zachrisson/SR
Vetandets värld

Geim och Novoselov får Nobelpriset i fysik

Andre Geim och Konstantin Novoselov tilldelas 2010 års Nobelpris i fysik. Detta för sitt arbete med supermaterialet grafen, ett atomtunt material av kolatomer som är både superstarkt och ledande och bland annat har många tillämpningar inom elektronik. Ett pris som Vetenskapsradion förutspått i sina spekulationer. Både Geim och Novoselov kommer från Ryssland men är nu verksamma vid University of Manchester i Storbritannien.

Vetandets värld sänder idag direkt från Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm, där tillkännagivandet gjorts. På plats finns Vetenskapsradions reportrar Camilla Widebeck och Ulrika Björkstén, för att prata om priset och pristagarna med experter.

I programmet hör vi också Andre Geims fru, doktor Irina Grigorieva:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".