1 av 2
Alexander Fleming, med berömt mögel. Foto: Scanpix
2 av 2
Peter Zander, intendent på Nobelmuseet i Stockholm.
vetandets värld, tor 7 oktober

Majskolvar, mössor och mögel. Sparade nobelminnen

På Nobelmuseum i Stockholm finns en majskolv som genetikforskaren Barabara McClintock använde när hon forskade på hoppande gener i vildmajs. Där finns också den Petri-skål med världens mest berömda mögel, som ledde till Alaexander Flemings upptäckt av penicillinet. Men vad är egentligen värt att bevara och hur bidrar de här minnena till myterna om nobelpristagare?

I Vetandets värld diskuterar vi med intendent Peter Zander hur man ska veta vilka av alla hundratals nobelpristagare som kommer att vara intressanta i framtiden, och vilka som är värda att bevara saker ifrån.

När kemipristagaren Roderick McKinnon lämnade in ett helt vanligt kollegieblock blev det plötsligt ett värdefullt föremål som hanterades med handskar av intendenterna. Peter Zander berättar vad ett sådant föremål kan säga oss.

Varje nobelpristagare får frågan om vad de skulle vilja ge till museet, men det är inte alla som lämnar in något, och inte alla föremål som ställs ut. Mycket ligger i samlingar och kommer fram på olika tillfälliga utställningar.

Kanske blir det en dag en hattparad, för bland det som nobelpristagarna skänker finns oproportionellt många mössor och hattar, inte bara Wole Soyinkas fiskarhatt och Isaac Singers basker.

Nu väntar Nobelmuseet  på nya föremål från årets skörd av nobelpristagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".