1 av 2
Att få barn med hjälp av provrörsbefruktning är idag allmänt accepterat. Men hur ser attityderna till det ut runtom i världen? Foto: SVT Bild
2 av 2
Professor Christina Bergh.
Vetandets värld

"De muslimska länderna har en tillåtande IVF-attityd"

IVF, tekniken för provrörsbefruktning, belönas med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. När tekniken introducerades i Sverige på 80-talet hördes kritiska röster. Idag är IVF allmänt accepterat. Men är provrörsbefruktning verkligen något man talar helt öppet om? Och hur är attityderna i resten av världen? Om detta hör vi i dagens Vetandets Värld.

I länder där islam är den dominerande religionen är attityder och lagstiftning generellt mycket tillåtande, berättar IVF-forskaren Christina Bergh i Vetandets Värld.

"Det är främst vissa länder i Europa som har en väldigt strikt syn på IVF", säger Christina Bergh, som är professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg och som har forskat kring provrörsbefruktning i 20 år.

I programmet berättar hon även om sin egen och andras forskning kring de eventuella medicinska riskerna förknippade med IVF.

"Riskerna har minskat dramatiskt", säger Christina Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".