1 av 2
Här sitter prostatan. Klicka på bilden för en mer detaljerad grafik.
2 av 2
Den vanligaste formen av prostatacancer, som den kan se ut i mikroskop.
Vetandets värld, tors 14 okt

Svåra avvägningar i kampen mot prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och drabbar cirka 10 000 män varje år. Allt mer forskning talar nu för att allmänna tester för prostatacancer, så kallad screening, kan minska dödligheten. Men hur ska man hantera den information som ett test ger? I Vetandets Värld träffar vi cancerläkaren och forskaren Henrik Grönberg, om för- och nackdelarna med screening för prostatacancer.

Det finns många problem förknippade med screening för prostatacancer, berättar Henrik Grönberg.

När fler fall av begynnande prostatacancer upptäcks kommer fler män att behandlas med strålning och kirurgi, behandlingar som ofta leder till inkontinens och impotens. Samtidigt utvecklas sjukdomen så långsamt att många av dessa män aldrig hade märkt av sin cancer om de inte hade testats. 

– Det vi saknar, och det som vi alla längtar efter att ha, är markörer som visar vilka fall som är farliga och vilka som inte är farliga, säger Henrik Grönberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".