Vetandets värld, mån 18 okt

Helena: "Jag ska börja leva i morgon"

Varje år genomförs runt 400 njurtransplantationer i Sverige - och innebär en nystart på lika många människors liv. Följ med när Helena få en ny njure av sin man, en gåva som kommer att ge henne möjligheten att dansa, sjunga i kör, resa och göra allt sådant som alla vi andra tar för givet.

– Jag ska börja leva i morgon, säger Helena där hon sitter i dagrummet på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Helena är njursjuk sedan födseln, och fick redan som artonåring en ny njure av sin pappa. Men det är 23 år sedan nu. Den njuren har slitits ut, paradoxalt nog av alla mediciner hon tvingas äta för att njuren inte skulle attackeras av hennes immunförsvar.

Med en njurfunktion som börjar närma sig så låga värden som 15%, var Helena konstant trött. Hon hade svårt att över huvud taget komma upp på morgonen och var yr och mådde illa hela tiden, berättar hon. Så fick hon beskedet från läkarna att hon skulle bli tvungen att inleda en dialysbehandling, under tiden som hon skulle få stå i kö för en ny njure. Och för den som inte har en anhörig som donerar en njure kan det ta flera år.

En bra dialysnehandling, som sker tre gånger i veckan, ger ungefär 10-15% njurfunktion, berättar Lars Bäckman, avdelningschef på transplantationsenheten på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

– Så man blir så att säga inte friskare av att gå i dialys - man håller bara näsan ovanför vattenytan, säger Lars Bäckman.

Detta var alltså vad som skulle ha väntat Helena - om inte hennes man, Mikael, erbjudit sig att donera en av sina njurar.

– Det är en kärleksgåva som är helt enorm, det går liksom inte att beskriva. Det finns inga ord för hur tacksam man är, säger Helena.

Vetandets värld, kl. 12.10, i P1.

#link=244827#
Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista