Vetandets värld, tis 19 okt

Ska det vara lagligt att sälja en njure?

Att ta organ från en människa och sätta in i en annan var för bara några årtionden sedan rena science fiction-historierna. Idag är verkligheten en annan, och bara i Sverige räddas hundratals människoliv varje år tack vare organtransplantationer. Men de hade kunnat vara ännu fler. Den organbrist som råder i Sverige gör nämligen att köerna till exempelvis en ny njure eller ett nytt hjärta är långa – detta trots att det enligt många experter inte behöver vara så.

56 år har passerat sedan den första organtransplantationen i Sverige. Curt Franksson hette läkaren som genomförde den då sensationsartade njurtransplantationen, vid det som då var Serafimerlasarettet i Stockholm. Uppmärksamheten var enorm – Curt Franksson själv har beskrivit hur journalister klättrade upp i träd utanför för att få en skymt av den historiska händelsen.

Numera genomförs hela 400 njurtransplantationer om året i Sverige, och därtill kommer transplantationer av andra organ som till exempel lever, hjärta, lungor, tarmar och bukspottkörtel – operationer som inte bara förändrar, utan allt som oftast också räddar livet på patienterna.

Men framgångarna till trots – det finns ett stort problem. Köerna till de nya organen är otroligt långa. Den 1 juli i år väntade 748 svenskar på ett eller flera nya organ – en siffra som kan jämföras med att det bara togs organ från 52 avlidna personer.

– Det tråkiga är att svensk sjukvård är så dålig på att ta vara på organen, säger Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och föreståndare för Stockholm Centre for Health Care Ethics.

Torbjörn Tännsjö är en av många kritiker till hur dagens transplantationslag fungerar. I dagens Vetandets Värld får du träffa honom, transplantationskirurgen Lars Bäckman och den internationella transplantationskoordinatorn Jim Cohan.

Jim Cohan erbjuder en njurtransplantation utomlands till den nätta kostnaden av ungefär en miljon kronor. För det dubbla kan du få ett nytt hjärta. Trots att Jim Cohan själv tjänar pengar på dagens regler och lagar, tycker han att samhället borde ta de organ som behövs från personer som avlider.

– Alla de där människorna som dör varje dag – deras organ skulle kunna komma till användning. I stället begraver vi dem, säger Jim Cohan.

Vetandets värld, kl. 12.10, i P1.

Fördjupning:

#link=244827#
Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista