Vetandets värld, ons 20 okt

Samhällsbyggare eller klimatbov?

En ny teknik för att minska koldioxidutsläppen från masugnar har utvecklats i Sverige. Nu ska den testas vid ett europeiskt stålverk. Men räcker det här för att minska utsläppen, och hinner satsningarna bli av i tid?

Klimatdebatten har drivit på stålindustrin att minska sina utsläpp av koldioxid. Bland annat har en ny teknik för att minska utsläppen från masugnar utvecklats i Sverige. Nu ska den testas vid ett europeiskt stålverk inom ramen för ett stort EU-finansierat projekt.

Projektet har som mål att minska stålindustrins utsläpp med 50 procent till år 2015. Det ska bland annat ske med hjälp av så kallad CCS - avskiljning och lagring av koldioxid. Men är det verkligen en bra lösning, räcker det för att minska utsläppen, och hinner satsningarna bli av i tid?

Vetandets Värld söker svar på frågorna under en resa från stålverket i Luleå till EU-parlamentets korridorer i Strasbourg.

I programmet möter vi råjärnschefen Erik Bergenudd och ugnschefen Björn Jansson hos SSAB i Luleå, LKAB:s verksamhetschef Nicklas Eklund, EU-parlamentarikerna Carl Schlyter (MP), Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark (M), samt Kim Kärsrud, miljöchef på SSAB och Göran Carlsson, VD för forskningsinstitutet Swerea Mefos.

Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista