Rymdstationen ISS sedd från rymdfärjan Discovery. Foto: NASA/Wikimedia Commons
Vetandets värld, ons 27 okt

ISS – tio år som mänsklighetens utpost

Mänskligt liv finns på alla jordens kontinenter – och sedan ett decennium har vi också skaffat oss en permanent bemannad utpost i rymden. Den internationella rymdstationen ISS är det största internationella samarbetet hittills, med enorma ekonomiska investeringar från Europa, USA, Japan, Canada och Ryssland. Vad detta - vårt utvidgade livsrum - har för betydelse för oss här på jorden är ämnet för Vetandets värld idag.

– Den tyngdlösa laboratoriemiljön på ISS är helt unik, och används för forskning som gagnar alla. ISS visar att vetenskap är en fråga för mänskligheten – inte för olika nationer, säger Simonetta Di Pippo från den europeiska rymdorganisationen ESA.

– Jag känner ingen press att leverera fantastiska resultat, men jag tycker att vi ska nyttja laboratorierna på ISS så mycket vi kan. Det är så mycket som vi fortfarande inte vet, men en sak är säker – en del av vår framtid finns därute, säger den italienske astronauten Paolo Nespoli.

Om några dagar reser Paolo Nespoli ut i rymden på ett halvårs uppdrag på ISS. Då ska han bland annat utföra mellan 50 och 60 olika vetenskapliga experiment.

Vetandets värld möter också Jonathan Amos, rymdreporter för BBC News.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".