Bengt Lidforss (Pressens bild)

Docenten i hallonbuskar - ett porträtt av Bengt Lidforss

Bengt Lidforss (1868-1913) var en av sin tids ledande vetenskapsmän. Han skulle med all sannolikhet ha blivit professor i botanik eller växtfysiologi redan i unga år om han bara inte varit så kontroversiell. Men istället för att föra ett stillsamt borgerligt akademikerliv så söp han, agiterade för socialdemokratin, , intresserade sig för rasbiologi, rumlade i Berlin med Strindberg och Munch, kritiserade kyrkan och dess män, förälskade sig i både män och kvinnor och så vidare, och så vidare...

I Vetandets värld ska vi stifta bekantskap med denne mångfacetterade herre och till vår hjälp har vi litteraturforskaren Lennart Leopold, verksam vid högskolan i Kristianstad, som disputerat på en avhandling om Lidforss och planerar ytterligare ett par böcker i ämnet, samt Tore Frängsmyr, professor i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet.

Redaktör Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".