Johan Bergendorff håller upp en skål
1 av 4
Johan Bergendorff testar smalkost i form av pulver och kapslar. Foto: Sveriges Radio
Laura Perin framför fönster
2 av 4
Laura Perin, forskare vid University of California. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Antonio Coco
3 av 4
Antonio Coco, deltagare i en FMD-studie Los Angeles. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Valter Longo
4 av 4
Valter Longo, professor vid Longevity Institute vid University of Southern California. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Längre text om programmet

I Vetandets Värld idag hör vi några av forskarna som vill förlänga livet med flera hundra år, ja kanske leva för evigt. Vi ska framför allt titta närmare på metoden att fasta kontrollerat, eftersom halvsvält verkar vara en föryngringskur som ökar på livsspannet rejält åtminstone hos försöksdjur.

Forskaren Laura Perin vid University of Southern California i Los Angeles som vi hörde säga i inledningen att hon aldrig vill dö för att hon har så mycket forskning hon vill hinna med är en av hundra deltagare i en studie där man tre månader i sträck ätit fem dagar av ett dietpaket enligt FMD-metoden som står för fasting mimicking diet, en fasteliknande kost på bara 800 kalorier om dan i fem dagar och sedan får man äta som vanligt under resten av månaden.

 Lars Broström som är nyhetschef på Vetenskapsradion har testat en egen version där du sluppit betala flera tusenlappar för ett paket från USA med pulversoppor, vitaminpiller och energikex.

Jag har också testat fast det färdiggjorda fastepaketet som ett företag startat av forskaren bakom FMD-metoden säljer för ca 3000 kronor styck för fem dagars mat och som jag köpte in. Sådan här pulversoppa som ska kokas länge, några oliver, vitaminpiller och oljekapslar, örtte, nyttiga kakor och energidryck.

De som hörde min talkshow i somras vet redan hur jag reagerade. Jag fick huvudvärk, kunde knappt tänka på annat än mat, var rejält seg i hjärnan på eftermiddagen och tycker själv inte att svältplågan var värd en eventuell livsförlängning, men jag vet också att min reaktion inte är den vanliga bland de 100 försökspersonerna i studien. Häng med till Los Angeles så får ni veta mer.

– Professor Longo sa att jag kan bli 120 år om jag fortsätter följa dieten några gånger per år, berättar Antonio Coco och skrattar.

Han är 61 år, har silverfärgat skägg och hår, bär fyrkantiga designglasögon och har en kulmage under den ljusblå skjortan. Som mest vägde Antonio Coco 120 kilo, innan han kom med i studien kring den fasteliknande metoden.

Antonio Coco var rädd att hans fetma höll på att sakta ta livet av honom. Nu är han nere på 95 kilo och har inga problem att knyta skosnörena längre. Vi ses på hans kontor där han jobbar som konsult åt byggbolag med trafikutredningar.

– Jag vet inte vad som tagit åt min kropp sen jag började med det här, berättar Antonio Coco. Jag har ett fantastiskt sexliv igen med min flickvän, som om jag vore 25.

Coco tycker till liksom 9 av 10 i studien att det inte är särskilt jobbigt att bara äta 800 kalorier om dagen under fem dagar.

– Jag hade en rejäl mage att leva på skrattar Antonio Coco, och han menar att hungerkänslorna styrs av magsäcken som utsöndrar magsaft när den är van att få mat, men att det där går över efter en kvart.

Nu har han vant kroppen att äta mindre. Kolesterolvärdena är normala, blodtrycket och blodsockernivåerna likaså, och halterna av den insulinliknande tillväxtfaktorn, IGF-1, har gått ned och därmed minskat risken för cancer. Liknande resultat fick samtliga överviktiga i studien som publicerades tidigare i år i medicintidskriften  Science Translational Medicine.

Professor Valter Longo heter forskaren som tagit fram metoden. Jag träffar honom på Longevity Institute vid University of Southern California i Los Angeles, där han är chef. Här forskar man om att förlänga livet.

Han har länge studerat hur man föryngrar jästceller och möss rejält. Mössen lever runt femton procent längre och är betydligt  friskare och piggare i huvudet när han håller dem på en kalorisnål kost. Men från början blev hans artiklar förkastade och på 90-talet kunde han inte säga att han forskade om livsförängning, det ansågs inte seriöst då. Det var först i början av 2000-talet som tiden kommit i kapp hans idéer.

Nu vill han göra liknande experiment på människor, fast de kan man ju inte stänga in på labb och noga kontrollera hela livet vad de äter förstås.

Det var när Valter Longo ville testa hur fasta påverkar cancerpatienter under cellgiftsbehandling som han tog fram FMD-dieten för att det var för svårt att bara dricka och inte äta något för de här ofta redan avmagrade personerna. Men med en noggrant sammansatt kost med nödvändiga vitaminer, spårämnen, proteiner, fettsyror och några hundra kalorier om dagen visar sig lura kroppen att den fastar trots att man får i sig en del näring.

På möss hade han redan sett att halvsvält gjorde cancerbehandlingen effektivare, de friska cellerna satte igång ett reparationsprogram, och immunförsvaret kunde lättare rå på cancercellerna. I en liten studie på människor rapporterade de som åt FMD-kost att de kände sig mindre trötta och hade mindre magproblem än kontrollgruppen som åt som vanligt.

I en mycket uppmärksammad studie i vintras på försöksmöss med typ två diabetes visade han också att efter ett antal rundor med FMD-fasta så hade mössens bukspottskörtel som slutat producera insulin, fått nya stamceller som satt igång hela maskineriet igen så att mössen blev friska. Det här fick oerhörd spridning i massmedia, men steget mellan möss och människor är långt. Valter Longo har fått brev hur metoden beskrivits som en bot för diabetiker i svensk TV och han varnar för att det är mycket riskabelt särskilt för personer med typ ett diabetes att själva experimentera med fastemetoden i kombination med insulinsprutor utan läkarkontroll.

Nu ska Valter Longo ihop med forskare i USA, Nederländerna, Frankrike och hans födelsland Italien göra betydligt större studier på patienter för att se hur FMD-fastan påverkar cancer och diabetes, men också nervsjukdomen ms, och tarmbesvär vid crohns sjukdom. Men är inte FMD med fem dagars fasta bara en variant av den så populära 5:2 dieten undrar jag, där man fastar i två dar under en vecka, med normalkost mellan?

Valter Longo anser inte att 5:2 är samma sak som FMD, dels för att det tar fler dar innan effekten inträffar vid fasta när cellernas reparationsmaskineri sätts igång och nya stamceller bildas. Dessutom misstänker han att sömnen kan bli störd av att fasta så kort och ofta och att högt proteininnehåll i 5:2 kosten ökar risken för gallsten.

FMD-forskningen har kritiserats för att inte jämföra metoden med andra dieter, kanske föryngringseffekterna bara hänger ihop med kalorirestriktion, menar kritikerna. Dessutom har Valter Longo startat ett företag som säljer lådor med en femdagars-diet för flera tusen kronor, även om Longo säger att han inte får del av eventuell vinst utan den ska gå till välgörenhet och forskning för att inte skapa jävsproblem för honom.

Valter Longo är 49 år, men ser betydligt yngre ut, smärt och utan ett grått hår in den svarta kalufsen. Han fastar med FMD-metoden minst två gånger per år.

– Vilken press. Tänk om ett virus tar kål på mig om några år. Klart folk kommer att tänka att dieten inte funkar, avslutar Valter Longo som ändå siktar mot 110.

Betydligt högre mål har forskarkollegan Laura Perin som också deltog i den senaste FMD-studien. Hon vill leva för evigt så att hon hinner få fram metoder som räddar livet på barnen med njursvikt hon ser genom sitt fönster på barnsjukhuset mitt emot. Därför forskar hon på att få igång barnens stamceller så att de kan laga njurarna, vilket ju är en annan metod som många labb nu hoppas på för att förlänga livet. Att vi åker in på reservdelsverkstaden då och då och byter ut sådant som gått sönder i kroppen helt enkelt.

101-åriga Anna Ericsson var gäst i min talkshow i somras och hon svarade att hon inte skulle vilja ta ett piller som ökade på livet med 200 friska år till. Det räcker gott nu sa ho med ett skratt. Brun Ulfhake som är professor i anatomi vid Karolinska institutet han ifrågasatte vitsen med livsförlängande forskning i samma program.

Exempel på livsförlängande forskning är att ge blodtransfusioner från yngre djur till äldre som ett livselixir, det finns ju förövrigt att köpa som kur hos det Kaliforniska bolaget Ambrosia som säljer plasma från ungdomar för 80 000 kronor till gamla som vill bli unga på nytt.

Eller att betala 250 000 kronor till ett annat kaliforniskt företag Human Longevity incorporated med genentreprenören Craig Venter för att göra en total genkartläggning och kroppskanning i magnetkamera så att man hittar alla sjukdomar man ännu inte upptäckt så att man kan behandla dem i tid och vinna några år förhoppningsvis.

Ytterligare ett exempel är genterapi. Elizabeth Parrish som är VD för ett tredje kaliforniskt biotechföretag fick nya gener i Colombia förra året som skulle förlänga hennes telemorer, cellernas åldersklocka med en sorts bäst före datum som ställts tillbaks med 20 år hävdas det. Dessutom är hon numer gendopad med ökad produktion av ett muskeluppbyggande hormon.

Det finns också idéer om att byta ut gamla organ mot robotdelar, så att man blir allt mer cyborg, kanske kan man ladda ned en människas hela medvetande i en dator och då borde man ju kunna leva för evigt om man bara uppdaterar sin robotkropp mot den senaste versionen hela tiden.

Brun Ulfhake på Karolinska Institutet varnar alltså för att om människor skulle leva i hundratals år så skulle våra samhälle bli statiska och genpoolen inte bytas ut tillräckligt ofta.

Men det är inte alla forskare som håller med honom. Till exempel framtidsforskaren Anders Sandberg på Future of Humanity institutet vid Universitetet i Oxford som anser att det istället skulle minska lidandet och förstörande av humankapital samt öka chansen för nya banbrytande innovationer, konst, vetenskap.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".