Testosteron styr utvecklingen redan i moderlivet ( Foto.Prb)

Vetandets Värld 19 april Myten om testosteron

Man gör medicinska försök på män med hänvisning till att de inte har ”hormonsvängningar” , samtidigt läser vi om testosteronstinna hannar som inte kan kontrollera sig. Hur hänger detta ihop? Den frågan fick vi från en lyssnare till Frågvis.

Det förekommer variationer i halten av testosteron hos män, men de är små jämfört med svängningarna av östrogen hos kvinnor. Det är en anledning till att man gjort medicinska försök på hanar hos försöksdjur och på män. Men östrogen och testosteron är varandras ”kusiner” och båda könen har dessa två hormoner, fast i olika dos. Det manliga könshormonet testosteron är verksamt hela livet hos mannen och han genomgår inte ett  klimakterie som kvinnan. De högsta halterna av testosteron har mannen vanligen i 25 års åldern¨, men de individuella variationeran är stora.

När det gäller uttrycket ”testosteronstinna hannar” har forskningen inte kunnat påvisa en ökad aggressivitet hos hannar som har naturliga halter av det manliga könshormoner i kroppen. Men sedan 1940 talet har man dock kunnat framställa syntetiska ämnen som liknar testosteron och om man tar dem kan de påverkar såväl beteendet som muskeltillväxten. Av den anledningen används dessa preparat vid doping och i militära sammanhanget.

Har du en fråga? Skriv till fragvist@sr.se

Redaktör och producent Jan-Olov Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".