Veckomagasin 2007-10-05

Sputnik fyller 50 och ryssarna satsar igen, Fuglesang skriver om människan i rymden, ESBL-typen av resistens kan bekämpas med hygien. Vetenskapsredaktionen delar med sig av sina tips på vad som kan få Nobelpris i nästa vecka.

Sputnik fyller 50 och ryssarna satsar igen

Med uppskjutningen av sputnik och ett decennium framåt var Sovjetunionen nummer ett i rymden. Men 1969 drog USA om och sen dess har Ryssland varit ständig tvåa. Det är först nu som Ryssland återigen börjat satsa på rymden, tack vare sina olje- och gasinkomster. Budgeten har tiodubblats det senaste decenniet och är nu uppe i 10 miljarder kronor

Ett flertal vetenskapliga instrument ska skjutas upp de närmsta åren. Ett nytt radioteleskop, radioatron, med satellit i rymden och station på rymden med en imponerande upplösning ska upp liksom ett nytt rymdteleskop, SPEKTR-uv, för ultraviolett ljus som kan ta över när amerikanernas Hubbleteleskop skrotas. Ryssland har också på gång att skicka en robot till Mars måne Phobos för att plocka med sig grus tillbaka till jorden.

Det här är gamla projekt som legat i malpåse under hela 90-talet när det saknades pengar och som först nu kan realiseras. Dessutom kommer Ryssland skicka med instrument som kan leta vatten på månen med en NASA-sond nästa år.

Fuglesang skriver om människan i rymden

Björn Gunér har läst Människan i Rymden - från Sputnik till mars av Christer Fuglesang och resejournalisten Johan Tell. En välskriven bok i stora delar, särskilt när det handlar om rymdkapplöpningens historia. När man kommer fram till Fuglesangs egna erfarenheter från rymden blir språket mer fyrkantigt. Boken innehåller också en hel massa bilder från människans rymdhistoria.

ESBL-typen av resistens kan bekämpas med hygien

Antibiotikaresistens på svenska sjukhus handlar inte längre bara om sjukhussjukebakterien MRSA utan också om ESBL - som inte är en bakterie egentligen utan en resistenstyp som kan bäras av olika bakterier och flytta mellan dem. Den här resistenstypen har ökat explosionsartat, men kan bekämpas framgångsrikt. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man  lyckats bli av den bland annat genom att bygga ut sjukhuset så att trängseln mellan patienterna minskat.

Vad får Nobelpris i veckan som kommer?

Mona Hambraeus tror på ett medicinpris för papillomviruset som ligger bakom livmoderhalscancer. Camilla Widebeck gissar att fysikpriset går till märkliga kvantmekaniska effekter som fått namn efter sina upptäckare: Berry-fasen och Aharonov-Bohm-effekten. Lena Nordlund tippar att kemipriset går till elektrontransport i biologiska molekyler.

Vem vet?

Förra veckans rätta svar: Ystad. Kurt Wallanders stad i Mankell-deckarna – men så många mord som i böckerna begås inte här, lyckligtvis. Ales stenar utanför stan besväras av att de står i en kohage; korna kliar sig mot dem. Vinnare: Inger Haugen i Enebyberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".