1 av 3
James Watson skiljer på svarta och vita.
2 av 3
Lyckligt ovetande om risken för svinpest
3 av 3
En syn vi hoppas slippa i Sverige.

Veckomagasinet 2007-10-19

En av världens främsta forskare kallade i veckan svarta mindre intelligenta än vita. Vad är det som gör att James Watson ständigt går långt över gränserna för vad som är acceptabelt att säga? Och så reder vi ut riskerna för att nya djursjukdomen Bluetongue ska komma till Sverige, och möjligheterna för Jordbruksverkets nya övervakningssystem att stoppa sådana sjukdomar.

Ett steg för långt över gränsen för det godtagbara

1962 fick han nobelpriset i medicin, sen dess har han varit forskningsledare vid ett av världens främsta laboratorier, Cold Spring Harbour utanför New York. James Watson ledde också kartläggningen av den mänskliga arvsmassan. Tidigare i år blev han dessutom hedersdoktor vid Uppsala universitet. Det är inte första gången James Watson kommer med kontroversiella uttalanden, men veckans uttalande, att svarta är mindre intelligenta än vita, är nog det som skapat störst uppmärksamhet och Watson är nu tills vidare avstängd från alla administrativa funktioner på Cold Spring Harbour.

Varför gör han så här?

Frilansjournalisten Staffan Forssell har följt Watson under lång tid och träffat honom flera gånger. Han beskriver alla de gånger tidigare som Watson gått över gränsen, ofta långt över den, för vad som anses godtagbart att säga, som forskare och som människa. ”Det finns inget samband mellan genialitet och politisk mognad” säger Staffan Forssell, som konstaterar att Watson, som tror sig stå på det godas sida, älskar den uppmärksamhet som hans uttalanden väcker. Och Forsell tror att vi kan vänta oss flera liknande uttalanden från James Watson.

Blåtungesjukan hotar komma till Sverige

Bluetongue eller blåtungesjuka är en virussjukdom som drabbar kor och får. Sjukdomen drabbar inte människor men kan vara dödlig särskilt bland får. Smittan sprids med små knott och frågan är därför hur vi kan göra för att hindra den att komma till Sverige när den nu nått Danmark. Statsepizootologen Marianne Elvander från Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, säger att risken nog inte är överhängande för tillfället på grund av det kalla vädret som gör knotten slöa. Men beroende på vädret i vinter och senare så kan risken öka till våren.

Nytt övervakningssystem för djursjukdomar 

Kanske kan bluetongue, om den kommer till Sverige, begränsas genom det databassystem över sjukdomar som Jordbruksverket bygger upp, ett geografiskt informationssystem där man på kartor kan se var smittor kan befinna sig och kontrollera vilka kontakter som finns mellan smittade och icke smittade gårdar. Vi besöker en grisfarm och pratar med bönderna där om deras oro för sjukdomar och om hur de se ser på Jordbruksverkets nya system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".