Forskningspropositionen, fusk bland forskare och stadsjeepar i Schweiz (2008-10-24)

Regeringen ger fem nya miljarder till forskning i Sverige, men på universiteten klagar man på toppstyrning. Fusk kan ha gjort att nyfödda farit illa vid förlossningar. Och i Schweiz har många fått nog av stadsjeepar - nu folkomröstar alplandet om de stora bilarnas framtid.

Forskningssatsning presenterades
På torsdagen lade regeringen fram sin forskningsproposition, som innehåller flera nyheter. Från universiteten får regeringen beröm för att dela ut ordentligt med pengar till forskningen, men också fått kritik för att detaljstyra alltför mycket.

Nytt fall av forskningsfusk
I veckan har vi berättat om ett allvarligt fall av misstänkt forskningsfusk vid Lunds universitet.

Det gäller den så kallade stan-metoden, som används vid ungefär hälften av alla förlossningar i Sverige för att övervaka hur fostret mår. I veckan kom det fram att forskningen bakom stan-metoden kan bygga på forskningsfusk.

Misstänken gäller att en forskare vid Lunds universitet har avrundat sina resultat så att en metoden ska framstå som säkrare än den är. Den slutsatser drar utomstående forskare som nu har granskat studien bakom tekniken.

Schweiz folkomröstar om stadsjeepar
Schweiz är ett av de länder där det säljs mest stadsjeepar, eller SUV:ar som de också kallas. Men nu kan det bli slut på försäljning av bilar som släpper ut mer än 250 g koldioxid per kilometer, efter att De Gröna i Schweiz startade en protestlista.

Nu när de fått in över 100 000 underskrifter, har de vunnit ett första  steg. Det innebär att en folkomröstning nu ska avgöra om de stora fordonen ska förbjudas i alplandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista