1 av 5
Höga halter av dioxin har upptäckts i griskött från Irland. Foto: Eugene Hoshiko/SCANPIX
2 av 5
Forskaren som hittat på metoden med hjärnelstimulering, Michael Nitsche, vid universitetet i Göttinge. Foto: David Liebentanz
3 av 5
1800 personer dog av översvämningarna i Holland 1953. Foto: AP Photo/SCANPIX
4 av 5
Boken, som enligt författaren, vetenskapligt bevisar att Darwins evolutionsteori är en bluff. Foto: Staffan Claesson/SCANPIX
5 av 5
Veckomagasinet

Dioxin i griskött, Deltaprojektet och elektrisk stimulering av hjärnan

Irland drar tillbaka allt griskött som producerats under hösten, efter att man hittat höga halter av dioxiner. Vetenskapsradion frågar en dioxinforskare hur rädda vi egentligen behöver vara.
I Nederländerna ska ett av världens största byggprojekt rädda nederländerna från översvämningar. Men klimatförändringarna gör att kravet på säkerhet skärps.
Dessutom testar Vetenskapsradions reporter ny utrustning för att stimulera hjärnan – en metod som kan hjälpa strokedrabbade.


Hur farligt är dioxin?

I veckan kom larmet om att man hittat höga halter av dioxiner i fläsk från Irland. De irländska myndigheterna drog tillbaka alla fläskprodukter som hade producerats i landet sedan september, och i onsdags beslutade också Eu-kommissionen att allt irländskt griskött som producerats sedan i september ska förstöras. Här i Sverige har en hel del irländskt fläsk sålts, bland annat har mat gjord på irländskt fläsk serverats i skolor och på äldreboenden, har ekot rapporterat i veckan. Men hur oroliga behöver vi vara för dioxin egentligen? Vetenskapsradion frågar Mattias Öberg från Karolinska Institutet.

Vetenskapsradion stimulerar hjärnan
Går det att bota eller lindra olika hjärnsjukdomar genom att stimulera hjärnan med elektricitet? Det kan låta märkligt, men metoden finns på riktigt. Det kallas för transkraniell svagströmsstimulering och nu har Sverige fått sin allra första stimulator. Vår reporter Katarina Franck begav sig till Akademiska sjukhuset i Uppsala, för att prova hur stimulatorn fungerar.

Muslism kreationism
Nästa år firas 200-årsjubiléet av Charles Darwins födelse. Men det finns som bekant de som tror att hans idé om evolutionen är helt fel. Skapelsetro, eller kreationism, finns även inom den muslimska världen. I Turkiet finns Harun Yayha, en man som leder vad tidskriften Science har kallat för den muslimska världens bäst finansierade och organiserade kreationistiska rörelse. Han hävdar nu att han vetenskapligt bevisat att Charles Darwins evolutionsteori är en bluff.

Klimatförändringar påverkar dammprojekt Efter de enorma översvämningarna i Holland 1953 startade Deltaprojektet som går ut på att genom fördämningar, vallar och barriärer skydda landet mot stormar från flod och hav. Det blev färdigt 1997. Nu har ett nytt Deltaprojekt startat och som sträcker sig 50 år framåt i tiden och för med sig enorma omkostnader på många miljarder Euros. Infrastrukturen, men framför allt människor måste skyddas från eventuella förödelser orsakade av vatten. Klimatförändringarna gör att nya tag måste tas för att förbättra säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".