Så kan Döserygg ha sett ut. Illustratör Staffan Hyll.
VECKOMAGASINET

Vattenkraft skapar problem i Kina, nytt teleskop invigs, unik utgrävning i Skåne

Länder och företag i EU kompenserar utsläpp i Europa genom att satsa på vattenkraft i Kina. Men vattenkraftverken leder till andra miljöproblem. I Skåne pågår utgrävningarna av en unik gravplats, som kallats sveriges Stone Henge. Och nu har internationella astronomiåret inletts.

EU bygger vattenkraft i Kina
Hundratals vattenkraftverk byggs i Kina med hjälp av pengar från Sverige och EU. Kraftverksutbyggnaden finansieras bland annat av att länder och företag i EU köper utsläppsminskningar i Kina istället för att minska sina egna utsläpp av koldioxid.
Men när vattenkraften nu byggs ut i Kina får det stora sociala och ekologiska konsekvenser.

Unik gravplats i Skåne
En unik kultplats från stenåldern har hittats strax norr om Trelleborg. Bland annat har arkeologer hittat en väg liknande de som finns vid Stonehenge i England. Vägen leder fram till stora megalitgravar, där stenblock har legat som tak över gravarna.

Barnmisshandel ökar
Den senaste veckan har vi rapporterat om att barnmisshandel ökat i Sverige. För nio år sedan blev ett barn av hundra slaget, men under 2000-talet har det ökat till två barn av hundra, enligt en ny enkätundersökning. Välutbildade svenskfödda mammor och pappor har blivit mer benägna att hugga tag i och ruska om barn, enligt undersökningen, medan några utlandsfödda pappor utövar ett kraftigare våld när de väl slår barnet.

Sveriges största teleskop invigs
I år är det internationella astronomiåret - det är 400 år sedan Gallileo först använde ett teleskop för att göra sina banbrytande observationer av himlakropparna.
På Stockholms universitet firar man astronomiåret bland annat genom att inviga ett nytt teleskop, som faktiskt är det största teleskopet i bruk i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".