1 av 5
Trångt om saligheten. Foto: Scanpix.
2 av 5
Arkeologiska ben och de i dig och mig har ett och annat gemensamt. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland.
3 av 5
Bilder på metangas i planeten Mars atmosfär. Foto: NASA
4 av 5
Varför så arg?
5 av 5
Undergiven och snäll?
Veckomagasin 2009-01-16

Värphönans dilemma, arga och glada bilar och benexperter som hjälper varann

Hur mår hönsen i stora frigående flockar? Det finns metan på mars, kanske från underjordiskt liv – eller från geologisk aktivitet. En bil kan se arg eller glad ut, anser de flesta av oss. Följ med till Gotland där läkare med ben som specialitet och experter på ben inom arkeologin inleder samarbete.

Burhöns eller frigående?

Det är fortfarande oklart om värphöns mår bättre av att vara frigående eller att bo i burar. I veckan rapporterade vi att frigående värphöns, både inomhus och utomhus, har högre dödlighet och oftare drabbas av sjukdomar än burhöns.

När lagstiftningen skärptes för tjugo år sedan var målet att alla höns skulle må bättre och att dödligheten skulle minska. Vi har talat med forskare och äggproducenter om problemen med att ha frigående höns.

Metan på mars. Från liv i underjorden?

I veckan rapporterades upptäckten att det produceras metan på mars – det finns metan i atmosfären där har man upptäckt med hjälp av teleskop, och eftersom metan snabbt förstörs i mars atmosfär så måste det finnas en ständig källa till påfyllning.

Nu undrar man förstås vilken den källan är. Det finns två möjligheter att välja på: antingen geologisk aktivitet inuti planeten mars, eller – liv. Mikroskopiskt underjordiskt liv. Vi talar med mikrobiologen Karsten Pedersen, expert på sådant liv här på vår planet, om hans syn på metanet på Mars.

Nio av tio ser bilens ansikte

Nästan alla personer tolkar en bils framsida som ett ansikte – och läser in egenskaper i det. Det visar forskning som Elisabeth Oberzaucher, vid Wiens universitet, har gjort. Hon visar också att barn dras till glada bilansikten – och tenderar att möta bilens ”blick” i stället för förarens, vilket kan innebära en fara. Jon Torkelsson går ut i trafiken och pratar med folk om arga och glada bilansikten.

Experter på ben hjälper varann

På Gotland håller ortopeder och osteologer på att inleda ett samarbete. Lasarettets ortopeder, som med ben på patienter, och högskolans osteologer, som jobbar med benfynd på arkeologiska fyndplatser, har en del att lära varann. Kanske osteologerna få ut mer kunskap ur benknotorna vid Korsbetningen, från slaget där 1361 – och ortopederna bättre förstå varför dagens gotlänningar så ofta drabbas av artros. SR Gotlands Katarina Hedström tar oss med till Visby när ortopederna – medicinarna alltså – besöker osteologernas lab. Vi får träffa chefen för ortopedkliniken, Arne Lundberg och osteologen Sabine Sten vid Högskolan på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".