1 av 5
Stoftmoln ger röda solnedgångar. Foto: Scanpix.
2 av 5
Cyatopharynx furcifer, en av de studerade cikliderna. Foto: John Fitzpatrick.
3 av 5
Principia Mathematica, Newtons storverk.
4 av 5
Bra för hälsan
5 av 5
Små hushållseldar sprider sotpartiklar i atmosfären.

Sotmoln över södra Asien, cikliders kärleksliv och Newtons ovärderliga bok

Vanliga hushållseldar har skapat moln av sot över indien och länderna runtomkring, som höjer temperaturen och hotar hälsan många miljoner människor. Hör också om historien om Newtons ovärderliga bok, som stals från Uppsala Universitet men som nu har hittat hem igen.

Stoftmoln över södra Asien

Ett moln av sot över Sydasien höjer temperaturen och hotar många miljoner människors hälsa. Den främsta orsaken till molnet är vanliga hushållseldar. Det har svenska forskare nu visat med en ny metod.

Fiskars kärleksliv driver evolutionen

Ny forskning på olika arter av ciklidfiskar visar att evolutionen drivs på av honornas beteende. Ju fler olika partners honorna har, desto snabbare och större blir hanarnas spermier.

Niclas Kolm, docent vid Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala, har varit med och kartlagt fiskarnas spermier, fiskar som kommer från Tanganyikasjön i Tanzania.

Ovärderlig bok hittade hem

1687 publicerade Isaac Newton sitt verk Principia Mathematica, en skrift som kom att revolutionera hela vetenskapen. I verket beskrev Newton gravitation och principerna för hur kroppar rör sig och hur de påverkar varandra.

Ett exemplar av förstautgåvan av principia mathematica har funnits vid uppsala universitet ända sedan slutet av 1600-talet, en ovärderlig bok. På 60-talet stals boken och var länge spårlöst försvunnen.

Men efter många år på drift köptes den in vid en auktion av en privatperson, och igår lämnades den till slut tillbaka till uppsala universitets bibliotek.

Nya belägg för teets hälsoeffekter

Både grönt och rött te fungerar på samma sätt som mediciner mot högt blodtryck. Det visar doktoranden Ingrid Persson på Hälsouniversitetet i Linköping i sin kommande avhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".