1 av 3
Räknad gångna helgen. Foto: Scanpix.
2 av 3
Dr Göran Henriksson och professor Xenophon Moussas beundrar den nyuppackade apparaten. Foto Gustaf Klarin
3 av 3
Räddare i nöden.
Veckomagasinet

Lösningar mot global uppvärmning och ett mekaniskt litet underverk

Vi kan få ner de svenska växthusgasutsläppen till nollpåverkan på bara 35 år, enligt en ny rapport, och det tack vare skogen. Hör också om påhittiga tekniska klimatlösningar, om gästerna vid våra fågelbord och om astronomiinstrumentet som låg 1500 år före sin tid.

Skogen kan hjälpa oss undan växthusgaserna

Ja, det går. Vi kan få ner de svenska växthusgasutsläppen netto till noll på bara 35 år. Det ljusa budskapet kom Ingenjörsvetenskapsakademin med i en rapport som las fram nu i veckan. En viktig anledning till optimismen är att vi har den svenska skogen.


Tekniska klimatlösningar... som inte når ända fram
Nu kommer den första sammanställningen av vilken potential olika ingenjörstekniska lösningar har för att minska den globala uppvärmningen. Varken gödsling av haven, att skjuta upp reflekterande partiklar i atmosfären eller måla taken vita är en jättebra idé, enligt forskarna. Men biobränsleförbränning med efterföljande nedgrävning av träkol har bara fördelar, menar de.

Räknade och matade fågelgäster
Förra helgen manade Sveriges Ornitologiska Förening alla som har fågelbord att räkna fåglarna där och rapportera in vilka arter de såg. Det var fjärde året fågelräkningen gjordes, och ett syfte är att få långsiktiga uppgifter om fågelbeståndets utveckling. Ett annat är att få oss att känna starkare för grönfinkar och talgoxar, och mata dem långt in på våren.

Läs mer om fågelräkningen på .

Mekaniskt underverk på besök
På fredagen kom en kopia av ett märkligt astronomiskt instrument till muséet Gustavianum i Uppsala: Antikytheramekanismen. Man har hittat fragment av den i ett skeppsvrak i Medelhavet, och med möda klurat ut vad det var för något och vad den kan ha använts till. Det visade sig vara ett instrument som är unikt för sin tid: Byggt med hjälp av kunskap som efter att detta skepp råkade förlisa, tycks ha fallit i glömska. Först 1500 år senare kom vi ikapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista