1 av 2
Lionel Hampton på Konserthuset i Stockholm 1958. Foto: Scanpix.
2 av 2
Den får inte innehålla zinkoxid. Foto: Scanpix.
VECKOMAGASINET

Neandertal-DNA, förbjuden solkräm och den som håller takten är smart

Darwin firas med Neandertal-DNA, skogsbränder bidrar till global uppvärmning, zinkoxid förbjuds i solskydd – och den som kan hålla takten är intelligentare.


Darwin och Neandertalaren
Världens största vetenskapskonferens AAAS som inleddes i Chicago i veckan uppmärksammar att Charles Darwin föddes för exakt 200 år sedan plus 150-årsminnet av att hans banbrytande bok Om arternas uppkomst kom ut. På konferensen presenterade den svenske forskaren Svante Pääbo från Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i tyska Leipzig den första genkartan över vår närmaste människosläkting Neanderthalaren. Marcus Hansson har besökt honom i Leipzig.

Skogsbränder – på fler ställen
Det är inte bara i Australien, som det sker svåra skogsbränder. Varje år brinner skog på en yta motsvarande 92 gånger Schweiz yta, berättar Pascal Peduzzi, expert på FN:s miljöprogram, UNEP. Där för man sedan 1997 statistik över antalet skogsbränder i hela världen genom sin databas, GRID, i Geneve. Reporter: Ingrid Gustavsson, Ekot.

Läkemedelsverket sätter stopp för zinkoxid i solkräm
Zinkoxid som solskyddsmedel får inte längre säljas i Sverige. Det beslöt Läkemedelsverket i veckan. Anledningen är att just solskyddskrämer använder väldigt små partiklar av zinkoxid. Tillverkarna har inte kunnat visa att partiklarna inte tränger djupt in i huden, eller att de – om de gör det – är ofarliga. Monica Tammela på Läkemedelsverket förklarar.

Hålla takten och vara smart
Hjärnans storlek är kopplad till personlighetstyp. Det är en av slutsatserna i ny forskning gjord vid Karolinska institutet. Där kopplas också förmågan att hålla takten i försök till hög intelligens. Maria Persson Löfgren möter Lea Forsman, doktorand vid Karolinska institutet, som har genomfört studierna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".