1 av 4
Det finns många sätt som fungerar. Bara man inte äter för mycket. Foto: Scanpix.
2 av 4
Foto: Johanna Rönn.
3 av 4
Nedre delen av käken hos mammuten Zed som hittats i Los Angeles. Foto:Damian Dovarganes)
4 av 4
Människorna som bor längs stranden skyddas av gasutvinningen. Foto: Wikipedia Commons
veckomagasinet 2009-02-27

Olika dieter ger samma utfall, amerikansk mammut och metan ur sjön

Flera olika dieter jämfördes i en stor studie – och alla gav ungefär samma resultat. Vi tar en tur i båt ut på en sjö i Rwanda som vilar på ett stort lager av naturgas, och frågar oss varför amerikanerna yvs över sitt nyfunna mammutskelett när det finns hela mammutar hittats infrusna i den sibiriska tundran.

Alla dieter fungerar lika bra
Vill du gå ner i vikt – så välj den diet som du tycker bäst om. Alla fungerar lika bra, det viktiga är hur mycket energi du får i dig. Och du har bättre chans att nå resultat om du inte försöker klara dig själv, utan tar hjälp av samtal med andra för att klara att hålla dieten. Det här visar en holländsk studie som väckt uppmärksamhet i veckan. Professor Christian Berne från Akademiska Sjukhuset i Uppsala kommenterar.

Rwandisk sjö ger gas till elproduktion
I Rwanda, på gränsen mot Kongo, ligger Kivu-sjön – en av världens få exploderande sjöar, som innehåller enorma mängder naturgas. Den gasen har Rwanda börjat utvinna för elproduktion, och i slutet av förra året kom den första elektriciteten från projektet ut på det rwandiska elnätet. Förhoppningen är nu att elektriciteten som genereras ska kunna driva på den ekonomiska utvecklingen i regionen, där höga elpriser är en stor bromskloss. Frilansjournalisten Magnus Bellander följde med chefsingenjören för utvinningen ut i en gummibåt på Kivu-sjön.

Nästan komplett mammutskelett
I veckan kom glada bud från paleontologer i Los Angeles som hittat ett nästan komplett mammutskelett mitt inne i stan. Det var i samband med att man skulle bygga ett parkeringshus som markarbetena avslöjade det här fossilet.  Platsen ligger nära ett område där många fossil av liknande slag hittats, på det viset var fyndet inte förvånande, men man jublar nu över att ha funnit det mest kompletta mammutskelettet från fyndplatserna i centrala Los Angeles. Mammuten hade i likhet med många andra djur gått ner sig i naturliga asfaltsjöar och mött döden där – och skelettet bevarades i oljan och tjäran till dagens paleontologer.
Det här är inte en ullhårig mammut, som de sibiriska man funnit infrusna i tundran, utan en betydligt större så kallad amerikansk mammut. Vi talar med Lars Werdelin, docent i paleontologi vid Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm.

Här kan du höra en längre intervju med Lars Werdelin än den som sänds i programmet.

Taggiga könsorgan gynnar fröbaggehannarHos fröbaggarna finns exempel på hanliga könsorgan som är så taggiga att de skadar honorna vid parningen. Ändå tjänar hanarna på att ha sådan utrustning, det hjälper dem i konkurrensen om att befrukta honor, visar ny svensk forskning. Jon Torkelsson intervjuar Göran Arnqvist, evolutionsbiolog vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".