Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Fossilhjärnan, i orange, syns inuti skallen på fiskfossilet. Foto: PNAS/Philippe Janvier.
Veckomagasinet 2009-03-06

Motion förlänger livet även för äldre, fossilhjärna hittad, asteroid missade oss

En ny svensk studie visar att motion förlänger livet även om man börjar på äldre dagar. Det första fossilet av en hjärna låter nu forskare blicka in i sinnet på en 300 miljoner år gammal fisk. Och i veckan svepte en asteroid förbi alldeles intill jorden. Hör vad som hade kunnat hända.

Motion lika nyttigt som att fimpa
Det är aldrig för sent att börja motionera. Den som börjar röra på sig även på äldre dagar kan vänta sig att leva lite längre. Det här visar en ny svensk studie som publiceras idag i tidskriften British Medical Journal.

Första fossilhjärnan ger nya insikter
För första gången har ett fossil av en hjärna hittats. Den unika upptäckten gjordes inuti ett fossil av en 300 miljoner år gammal fisk, med hjälp av en ny form av röntgenteknik. Upptäckten kan innebära nya insikter om hur utdöda djur levde. Hör Per Ahlberg, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet.

Asteroid nära att träffa jorden
I veckan har vi fått höra om en asteroid, 20-50 meter stor, som passerade jorden på ett avstånd av bara 7000 mil. Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet, tycker inte att vi behöver oroa oss.

Satellitbilder visar hur jordskorpan läker
Den 23 december 2003 drabbades den iranska staden Bam av en jordbävning som förstörde stora delar av staden. Jordbävningen skedde vid en tidigare okänd förkastning som ligger flera kilometer under staden. Med hjälp av satellitdata har nu forskare kunnat följa hur jordskorpan har återhämtat sig efter jordbävningen.

Japan hoppas på geotermisk energi
Jordskorpan under de japanska öarna tillhör världens minst stabila. Det gör att landet ofta drabbas av jordbävningar och vulkanutbrott, men det ger också Japan enorma möjligheter att utnyttja jordens värme i särskilda kraftverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".