1 av 6
Rekonstruktion/teckning av Hurdia Victoria, gjord av Marianne Collins/Science/AAAS
2 av 6
Det mest välbevarade fossilfyndet av Hurdia. Foto: Science/AAAS
3 av 6
Nelson Mandela har prostatacancer sen 2001.
4 av 6
Kolkraftverk i USA, där kolen står för hälften av energiresurerna. Foto. Charlie Riedel
5 av 6
En man samlar kol vid en kolmarknad i Bulgarien. Foto: Petko Momchilov
6 av 6
Veckomagasinet

Riskbeslut, kolslut och fossilpussel

Veckomagasinet om forskningen som ställer patienter inför svåra beslut när det gäller prostatacancer. Vi berättar om ett fossilpussel som har lagts och som gjort att forskarna har hittat ett tidigare okänt djur. Vad kan det betyda för klimatet om kolbrytningen i världen minskar eller fortsätter i samma takt som nu? Och om den tickande bomben som unga kvinnors rökning innebär.

Upp till patienten att bestämma om prostataDen här veckan har en stor europeisk urologkonferens pågått i Stockholm. Anders Widmark, professor i onkologi i Umeå har presenterat forskningsresultaten som kom i veckan i The Lancet om att det är mindre biverkningar med strålning vid prostata cancer än vad forskarna tidigare trodde. Vad innebär det att så många beslut nu lämnas över till patienter kring riskbedömning. Och hur stora biverkningar hade forskarna väntat sig?

Forskare oeniga om kolets framtid

Kol är en viktig energiresurs runt om i världen. I en nyhetsartikel i senaste numret av Science tas frågan upp om hur länge kol kommer vara en naturresurs som vi kan förlita vår framtida energiförsörjning på. Bland annat svenska forskare menar att kolbrytningen kommer att avta redan om tjugo år.

Unga kvinnor i riskzonen vid rökning
I veckan presenterades statistik om rökning från Folkhälsoinstitutet som visar att unga kvinnor röker mer än unga män. Eva Brandén, överläkare i lungmedicin på Gävle sjukhus och på Karolinska sjukhuset i Solna förklarar varför hon som forskare menar att det är ett problem.

 

Fossilpussel blev till okänt urtidsdjur
Sista biten har nu lagts i ett fossilpussel  som har förbryllat forskarna i hundra år. Det som framträder är bilden av ett urtidsmonster som på sin tid var det största och mest skräckinjagande man kunde stöta på. Reporter Axel Naver

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".