1 av 5
Fragment av asteroiden hittades i den sudanesiska öknen. Foto: Scanpix.
2 av 5
3 av 5
4 av 5
Vinodlingarna måste tåla allt mer värme och torka. Foto: Scanpix.
5 av 5
Veckomagasinet

Hjärtceller, ålar, vin för värme och uppletad asteroid

Vetenskapsradions Veckomagasin denna vecka handlar om att hjärtceller förnyas hela livet och om hur gentest ska avslöja felmärkt ål. Vi träffar spanska vinodlare som forskar för framtidens klimat, och vi pratar om en asteroid som föll ner på jorden och som visat sig vara av en ovanlig sort.

Ständigt nya hjärtceller
Vi får nya hjärtceller hela livet. Det har forskare vid Karolinska institutet nu konstaterat med hjälp av en kol 14-metod som de själva har utvecklat. Upptäckten öppnar för möjligheten att komma på sätt att efter en hjärtinfarkt sätta fart på hjärtats nybildning av celler. Vi talar med en av forskarna, professor Jonas Frisén vid Karolinska Institutet.

Ålanalys hos tullen
Tullmyndigheterna har fått ett nytt verktyg för att avslöja dom som olagligt försöker handla med den hotade europeiska ålen. Via en DNA analys kan man nämligen avgöra om det är frågan om den hotade europeiska ålen eller någon annan ålart. Intendent Anders Silfvergrip på Naturhistoriska riksmuseet berättar om upptäckten han gjorde närmast av en slump.

Vin för ett varmare Spanien
Den spanska regeringen har dragit igång ett projekt som ska förbereda och anpassa vinindustrin till stigande temperaturer. Än så länge har värmen varit bra för skörden, men odlarna börjar redan nu titta på nya odlingsmetoder, nya områden – och på nya druvsorter.  Gamla vinstockar hittade invid vägkanten kan till exempel vara en lösning/räddning. Petra Socolovsky tar oss med till Torres-bodegan i Katalonien i Spanien.

Asteroiden vi följde
I oktober förra året kunde astronomer för första gången följa en asteroids väg från rymden till ett nedslag på jorden. Nu har man också letat reda på de svarta meteoritdelarna i öknen i Sudan och tagit reda på vad det var för en asteroid. Den har visat sig vara av en ovanlig typ. Vi talar med Hans Rickman, astronom vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".