1 av 4
Isar kan försvinna ut i havet fort. Foto: Scanpix.
2 av 4
3 av 4
Kalvarna blöder rakt genom huden. Foto: Bilden återgiven med tillstånd av kliniken för klövdjur vid
4 av 4
Ett glas vin om dagen -- kan det göra något? Fransmännen diskuterar sina vanor. Foto: Scanpix.
VECKOMAGASINET FRE 17 APRIL

Havsytan kan höjas snabbt, fransk vindebatt och tysk kalvsjukdom

Havsytan steg snabbt i förra värmeperioden, Frankrike diskuterar vinets farlighet och tyska kalvar blöder till döds i oförklarlig sjukdom.


Havsytan steg tre meter på 50 år
Om hela Grönlands is smälter så ökar havsytan med närmare 7 meter brukar det sägas. Något som i så fall anses handla om en process på flera hundra år. Men i veckan kom en studie som visar att havsytan vid ett tidigare tillfälle har stigit med tre meter på bara femtio år. Det skedde för 120 000 år sedan – före den senaste istiden.
Sven Börjesson intervjuar Anton Eisenhauer vid Leibniz Institute of Marine Science i Tyskland, som är en av artikelförfattarna, och Axel Naver talar med danska isprofessorn Dorthe Dahl Jensen om risken för att isar snabbt försvinner ner i havet och bidrar till en högre havsnivå.

Här hittar du  som visar vad en havsytehöjning skulle innebära.

Lyssna också på  från den 9 april.

Rabalder kring fransk rapport om vinets farlighet
Lite vin varje dag ökar risken för cancer. Den informationen har gått ut till allmänheten i Frankrike från det franska cancerinstitutet Inca som stödjer sig på en internationell undersökning. Men kritiken har blivit enorm. Motståndarna menar att det inte i dagsläget finns några tydliga bevis på att måttliga mängder alkohol verkligen ökar risken för cancer, och de pekar på en undersökning som visar att måttliga mängder vin som konsumeras under måltider med mycket grönsaker istället kan minska risken för cancer.
Johan Tollgerdt rapporterar från Frankrike.

Tyska kalvar blöder till döds
I Tyskland har en oförklarlig och dödlig sjukdom dykt upp bland nyfödda kalvar. Kalvarna dör helt enkelt genom att de blöder rakt genom huden och genom minsta lilla sår. Veterinärerna i Tyskland som undersöker det här har hittills inte kunnat finna någon orsak till sjukdomen som dödat mer än 150 djur de senaste två åren. Vår reporter Marcus Hansson i Berlin har träffat Kerstin Müller som är veterinär på kliniken för klövdjur vid Berlins Fria universitet.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".