1 av 2
Nötkreaturens genuppsättning har nu kartlagts. Foto: Scanpix.
2 av 2
Skärsläckning, en av metoderna som används i Borås.
VECKOMAGASINET

Kors arvsmassa kartlagd, nya metoder att släcka bränder, och vm i programmering

Ny forskning om kors arvsmassa kan ge vinster för mjölkproducenter. En ny kartläggning av främmande arter i europa visar vilken skada de kan ställa till med. Nya släckmetoder, som införts i Borås, ger säkrare och effektivare brandförsvar, och så har vm i programmering avgjorts.

Kons gener kartlagda
Idag fredag publiceras en karta över kons arvsmassa. Samtidigt går nu ett nordiskt samarbete in på upploppet med en egen undersökning av specifika genskillnader mellan olika kor av den svenska rasen SRB, svensk rödbrokig boskap.

Kartläggningen gör att man lättare kan se vilka anlag enskilda kor bär på, till exempel anlag för att producera mycket mjölk eller för ökad motståndskraft mot juverinflammation.

Invaderande arter skapar problem
Främmande arter som kommit in i nya områden med människans hjälp kan ofta göra skada och orsaka stora kostnader. Så var det när kammaneten invaderade Svarta havet och förstörde fisket. Kända exempel här hemifrån är signalkräftan och mördarsnigeln.

Nu kommer för första gången en europeisk genomgång av vad olika invasiva arter ställer till med för kostnader och hur mycket ekologisk skada de gör.

Järnflis i vattnet ger säkrare släckning

Med värmekamera, kraftiga fläktar och släckvatten med järnflis i kan man spara både liv och materiella värden, samtidigt som brandmännens arbete blir mycket säkrare. Det är räddningstjänsten i Södra Älvsborg som har utvecklat metoderna och nu kommer hela världen till Borås för att lära sig hur man gör.

Världsmästarna i programmering utsedda
I veckan tävlade hundra lag om vardera tre studenter från all världens hörn i ämnet dataprogrammering. Tävlingen hölls på Kungliga Tekniska Högskolan, där lagen fick ta sig an kluriga programmeringsuppgifter som rörde till exempel hade trafikstockningar och flygledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".