Kemishow på vetenskapsfestivalen i Göteborg.
veckomagasinet

Vetenskapsfestival i Göteborg, ungdomar bygger robotar, och smart sopsortering

I Göteborg har den årliga Vetenskapsfestivalen hållits. Under veckan diskuteras allt från cancerforskning till matematik i konsten. Vi träffar också ungdomar som tävlar i robotbyggande i Uppsala i helgen. Och så undrar vi om man kan ta lärdom av Darwin för att få en mer effektiv sophantering?

Vetenskapsfestival i Göteborg
I sju dagar sjuder Göteborg av vetenskap. Under ett intensivt vetenskapsdygn på Sveriges framsida fick vi bland annat se en kemishow med mycket poff och bubbel, lära oss att det är enklare att bo på mars än på månen, höra om den senaste genforskningen och bekanta oss med matematiskt bevandrade konstnärers verk. Du som befinner dig i Göteborg i helgen har fortfarande chansen, Vetenskapsfestivalen håller på till och med söndag.

Extern länk till  

Unga tävlar i robotbyggande
År 2050 ska ett fotbollslag med människoliknande robotar kunna tävla mot världens bästa mänsliga fotbollslag. Det är  målet för det globala universitetsnätverket Robocup, som arbetar med forskning kring, och utveckling av, civila robotar. Ännu är det långt till målet, men redan i helgen hålls en robottävling i mycket mindre skala.

I Uppsala hålls i helgen nämligen svenska juniormästerskapet i robotbyggande. Vi besökte några av de unga deltagarna, niondeklassare på Alsike skola i Knivsta, som just nu är i full färd med att få färdigt sina tävlingsbidrag.

Evolution ger effektiv sophämtning
Vad händer om man tillämpar Darwins evolutionteori på sophämtning? Genom att använda en sorts variant av det naturliga urvalet går det att vaska fram den optimala rutten för en sopbil att köra, när den ska tömma flera sopcontainrar.

Det har en grupp elever vid högskolan i Skövde visat i sina examensarbeten. Resultatet är ett datorprogram som med hjälp av evolutionsteorin tar fram den bästa sophämtningsrutten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".