Forskningsanläggningen ESS till Lund, gruvsanering, transgena apor

Efter lång tids förhandling så ser det nu ut som att Sverige kommer att få sin största forskningsanläggning någonsin. Flera länder, däribland Tyskland och Frankrike, förespråkar Lund som den plats där ESS, European Spallation Source, ska byggas. Med ESS kommer forskare bland annat att kunna studera material med en detaljnivå som tidigare inte varit möjlig.

ESS byggs av allt att döma i Lund
Björgvin Hjörvarsson, professor i materialfysik vid Uppsala universitet, förklarar vad neutronspallationskällan ESS kommer att kunna användas till. Vi talar även med forskare inom kemi och medicin, om hur de kommer att kunna använda ESS i sin forskning.

Olof Hallonsten, doktorand vid Forskningspolitiska Institutet på Lunds Universitet, beskriver hur förhandlingarna kan gå till när stora forskningsanläggningar ska byggas.

Genförändrade apor
Japanska forskare har för första gången kunnat skapa genförändrade apor som har överfört de nya generna till sina barn. Att kunna skapa sådana här genmodifierade djur är viktigt för forskningen bland annat om ärftliga sjukdomar.

Tidigare har den här forskningen gjorts framför allt på möss, men öppnas dörren för att istället använda apor, som ju mer liknar människor. Den japanska forskaren Erika Sasaki säger till tidskriften Nature att man nu har fem friska transgena apor, varav en till och med har fört över de nya generna till sin unge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista