VECKOMAGASINET 12 JUNI

Pandemi, ormbesök, ultradarwinism och röster om en avgående minister

Influensan skrevs upp till nivå 6 på skalan av WHO på torsdagen: Nu är den en full pandemi. Leijonborg avgick som forskningsminister och vi frågar rektorer vad de tycker att han åstadkommit. Vi får besök av en orm som slingrar sig just så som en ny studie beskriver att ormar gör, och vi vänder och vrider på begreppen ultradarwinism och darwinism efter lyssnarreaktioner på ett program i veckan.

Nu är influensan en pandemi
Det här var veckan då WHO uppgraderade den nya influensan till nivå 6, en fullständigt utvecklad pandemi. Den första på 40 år. Anledningen är att influensan fortsätter att spridas i flera delar av världen. Den är däremot inte farligare än förut. De allra flesta insjuknade får lindriga symptom. Nu kommer också en studie som visar hur länge influensan cirkulerat utan att upptäckas.

Leijonborgs gärning som forskningsminister
Igår torsdag blev det klart att Lars Leijonborg lämnar posten som högskole- och forskningsminister. Vi ringde runt till några olika högskolor och universitet runt om i landet för att höra vad rektorerna där tycker om Leijonborgs insats under sina nästan tre år som ansvarig för högskole- och forskningspolitiken, och vad de vill se för person som efterträdare.


Så slingrar sig ormen

Ormar kan snabbt ta sig fram genom de mest svåråtkomliga utrymmen, men hur går det egentligen till när skallerormen slingrar sig fram i den heta sanden, eller när snoken rasslande försvinner bland löven? En ny studie har visat att det inte sker som man tidigare trott. Vi tar hjälp av Zoologen Rickard Malmström och hans smaragdboa för att förstå hur slingrandet egentligen går till.


Ultradarwinist – ett skällsord?
 
Vetandets värld i tisdags handlade om "Darwins bulldogg", Thomas Huxley. I programmet omnämndes evolutionsbiologen Richard Dawkins som "ultradarwinist" – och det är ett epitet som många lyssnare har reagerat på. Redaktören valde det för att framhäva att Dawkins mer än de flesta evolutionsbiologer tar strid mot inte bara kreationism utan religion över huvud taget. Men det är uppenbart inte så tydligt vad det står för och lika uppenbart att många reagerar starkt på det. Vi diskuterar uttrycken Darwinism och Ultradarwinism med evolutionsbiologen Magnus Enquist, och idéhistorikern Sverker Sörlin.

Du kan höra pogrammet  på nätet och på programmets sida pågår diskussionen än.