VECKOMAGASINET, FRE 19 JUNI

Forskningsmiljarder, Roms katakomber och svensk matematikundervisning

Chalmers tekniska högskola är en av vinnarna i regeringens förslag hur deras extra miljarder till forskningen ska fördelas. Hör också hur svenska matematikelever lär sig utantill utan att förstå själva matematiken och om kartläggningen av Roms katakomber. Detta avslutar vårsäsongen och Vetenskapsradions veckomagasin är tillbaka efter sommaruppehållet fredagen den 21 augusti.

Regeringen har nu kommit med ett förslag på hur de fem extra miljarder som är budgeterade till forskning ska fördelas. De har i veckan kommit med förslag på vilka som ska få ta del av de här extrapengarna.

Vinnarna är: Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Karolinska institutet.

– Det är en speciell dag i dag och det känns som om vi har fått uppmärksamhet för det arbete vi har lagt ner, säger rektor Karin Markides på Chalmers, som är glad över de extra 700 miljoner de ska få.

Diabetesvaccin
Diabetes typ 1 eller barndiabetes, är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret ger sig på de egna cellerna som producerar insulin.

Just nu håller ett vaccin för barn med diabetes typ 1 på att testas i en europeisk och en amerikansk studie. Mer än 300 barn ska vara med i studien och nästa höst väntas de första resultaten vara klara.

Förhoppningen är att några injektioner ska kunna hejda immunförsvarets missriktade krig mot de egna cellerna.

Mekanisk matematikundervisning
En femtedel är lika med tjugo procent. En halv är femtio procent. Lär dig det utantill och lös sen uppgifterna på nästa sida. Ungefär så kan det stå i en mattebok för femteklassare, men även om man lyckas lösa uppgifterna kanske man inte överhuvudtaget förstår varför det blev rätt.

Enligt matematikern Lovisa Sumpter är det så för många i skolan. Sumpter disputerade nyligen vid Umeå universitet med en avhandling om skolelever och matematiskt tänkande.

Roms katakomber kartläggs
Det sägs att det är ungefär 40 stycken, men ingen vet med säkerhet hur många katakomber det finns i Rom totalt och ingen har ännu kartlagt dom alla i detalj och kan säga hur långa dom är och vad dom innehåller.

Nu har den österrikiske arkeologen Norbert Zimmermann tagit en laserscanner till hjälp och har hittils kartlagt 15 kilometer under jord.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se